Last news in Fakti

19 Юни, 2015 09:40 920 0

Столичните болници имат 9 милиона дългове

  • болници-
  • дългове-
  • общински

Това обаче не означава, че би се стигнало до замяна на дълг срещу собственост

Съществуват болници, които имат просрочени задължения към фармацевтични фирми, но това не е притеснително, тъй като в този сектор, по принцип, винаги се натрупват задължения, но съществуват механизми тези проблеми да се решат.

В столична община, в момента, единствено може би  такава е Пета градска, която е най-голямата общинска болница в страната. Разглеждаме възможности за разсрочване на тези задължения. В Пета градска те са около 2 милиона.

Това заяви пред БНР Силвия Христова – общински съветник от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет.

Промените, които се водят на национално ниво, по никакъв начин не задължават общинските съвети да предприемат приватизация в случаите на дългове. Това винаги, предполагам така ще се приеме, ще бъде  изцяло по волята на собственика на капитала – в случая – общинския съвет.  Ние винаги сме имали волята да пазим и да се грижим за общинските болници и да не се допускат по никакъв начин някакви сериозни сътресения и проблеми за тях.

Столичната община „по всякакъв начин“ помага на своите болници и дори дофинансира дейности извън НЗОК , изтъкна тя

Милка Христова, общински съветник от БСП, която е и зам.-председател на Здравната комисия, също заяви че не допуска възможност за замяна на дългове на общинските болници срещу тяхна собственост.

В редица от общинските лечебни заведения съществуват финансови затруднения.  През май бяха приети годишните финансови отчети. В  Столична община са около 43 лечебни заведения, от които 8 болници , специализирани - 4 МБАЛ-а и 29 медицински центрове и ДКЦ-та.  Общата задлъжнялост е около 9 000 000 лв. В най-тежко финансово състояние са намира 30-то ДКЦ.  Това обаче не означава, че би се стигнало до замяна на дълг срещу собственост поради обстоятелството, че  показателите са такива, че тези дружества, дори с големите задължения , в никакъв случай не могат да бъдат приведени към процедурата по несъстоятелност или фалит.

Столична община има ресурса да помогне на своите лечебни заведения, ако има потребност от това, увери Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА