23 Юни, 2015 05:29 2 077 2

Откриват радиохирургия

  • откриват-
  • радиохирхургия-
  • тумори-
  • лъчелечение

Болницата ще разполага с най-съвременна радиохирургия и IMRT-лъчелечение на тумори

На 24 юни 2015 г, Токуда Болница София, 9 ет. Конферентна зала, в 12 часа ще се състои официалното представяне и откриване на новата система за радиохирургия и интензитет-модулирана (IMRT) лечетерапия в Токуда Болница София. С помощта на нововъведенията ще могат да се извършват високоефективни процедури за облъчване на тумори и метастази на главата и шията, за които досега онкоболните са насочвани за лечение в чужбина.

Радиохирургията е метод за унищожаване на туморни клетки с помощта на висока доза радиолъчение. Измененията, които настъпват в туморните клетки са толкова значителни, че се оприличават на хирургия, откъде идва и названието на метода. Новостите в областта, с които вече разполага и Токуда Болница, позволяват много прецизно компютърно насочено облъчване с т.нар. стереостатична (ендократно облъчване) и фракционна (облъчване на сесии) радиохирургия. Те дават възможност за по-ефективно унищожаване на тумори с различна големина при запазване на съседните здрави тъкани. В помощ на радиохирургията влизат моментни образни изследвания, триизмерни проекции на тялото и системи за обездвижване на пациента.

Интензитет-модулираната лъчетерапия представлява облъчване с високи дози радиолъчи с променлив интензитет (Intensity-Modulated Radio Therapy), което позволява многократно по-висока доза да се прилага свръхпрецизно в избрани области на тумора. Предварително начертана компютърна 3D проекция на тумора помага за прецизната индивидуална схема на облъчване. Компютърни изчисления преценяват точната доза индивидуално за всеки пациент. Получава се комбинация от полета на лъчение с различен интензитет, като туморът получава максимална доза облъчване, а здравите тъкани се запазват в по-безопасна зона. Методът спира развитието и нарастването на туморните клетки. В много случаи той е способен да убие всички туморни клетки, като свие и елиминира целия тумор.

Събитието ще открие д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на Токуда Болница София. Новите възможности на радиохирургията и лъчелечението в японската болница ще представи д-р Румен Лазаров, началник на отделение по Лъчелечение и радиохирургия и национален консултант в тази област. С индивидуалната таргетна терапия и персонализирани подходи за онкоболните пациенти ще ви запознае д-р Ани Петрова, началник на отделение по Медицинска онкология в Токуда. Очакват ви интересни презентации, разглеждане на системата за радиохирургия и специализирано лъчелечение. След презентациите ще имате възможност да разговаряте с участниците в пресконференцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо всичко най е в София. БЪЛГАРИЯ да не се състои само от един град.
  • 2 хахахаха

    0 0 Отговор
    IMRT в България се прави от години, а радиохирургия по дефиницията за радиохирургия мога да уверя всички че не се прави никъде в България, работата е, че термина обхваща широка гама от манипулации, сравнително нов е и дефиницията трудно се обяснява правилно на неспецялисти и много хора се възползват от това понеже в момента радиохирургия в тая среда е много модерно......