Last news in Fakti

21 Юли, 2015 10:41 1 571 0

Безплатни изследвания на бебета в София

  • безплатни-
  • изследвания-
  • бебета-
  • недоносени-
  • токуда

Ултразвуков скрининг на мозък, бъбреци и слух на недоносени

Безплатни ултразвукови изследвания на мозъка, бъбреците и слуха на новородени бебета ще се извършват в Неонатологията на Токуда Болница София от 25 юли 2015 година. Безвредният и безболезнен ехографски скрининг е насочен към деца до 6-месечна възраст, родени преди термин или с ниско тегло до 2000 грама. Родителите, които желаят да запишат децата си за изследванията, могат да го направят на тел: 02/403 4000 или 02/403 4928.

„Решихме да надградим безплатните консултации, които провеждаме всяка последна събота, като добавим много важния и полезен за родителите и новородените пакет от скринингови изследвания - трансфонтанелна ехография, абдоминална ехография и ултразвуково изследване на слуха на бебетата“, споделя д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“.

С тези изследванията се потвърждават или отхвърлят аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка; вродени аномалии на отделителната , откриват се нарушения в слуха на бебето или категорично се установява, че детето чува добре.  Ултразвуковият скрининг е напълно безвреден и щадящ за новородените, осъществява се бързо и дава надеждна информация за евентуални патологични промени.

Безплатната скрининг програма е с акцент върху недоносените бебета и децата, които са родени с ниско или екстремно ниско тегло. „При родените преди термина си деца рискът от заболявания на нервната система е по-висок, по-често срещани са и заболяванията на отделителната система“, отчита д-р Масларска. Тя добавя, че когато тези проблеми са установени навреме шансовете за нормално качество на живот значително се увеличават.

Препоръчително е скринингът да бъде извършен до 6-месечна възраст. По време на прегледите родителите ще бъдат консултирани и за всички останали въпроси, свързани с необходимите медицински и домашни грижи за родените преди термин или с ниско тегло деца.

Безплатните скринингови изследвания на централна нервна система, коремни органи и слух ще продължат и през август и септември, като ще се провеждат всяка последна събота от месеца. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/403 4000 или 02/403 4928.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА