22 Юли, 2015 07:30 7 751 2

10 начина да се отървем от лошото настроение

  • лошо настроение-
  • депресия-
  • оървем

Лошото настроение е също толкова вредно колкото и физическата болка

Сякаш по традиция човек е склонен да обръща повече внимание на физическата отколкото на психическата болка. Затова и лошото настроение ни изглежда почти нормално състояние. И за някои е наистина така. Но от него додепресията разстоянието не е много голямо. И в определени ситуации всеки е податлив. А депресията е сериозно заболяване. Най-лошото е примирението и липсата на адекватни мерки и лечение! Предлагаме ви няколко съвета, които заедно с подходящото лечение ще ви изправят отново на крака, пише здраве.бг.

Винаги ще има дни, в които на човек не му върви. Но те обикновено свършват, когато слънцето изгрее за пореден път на хоризонта и се събудим с усмивка. За съжаление обаче понякога изпадаме в състояния, когато постоянният стрес, безпокойство и разочарование се превръщат във всекидневие.

Истинската депресия засяга ежедневно милиони хора по света, което я превръща в един от най-сериозните проблеми на съвременното общество. Тя повлиява в негативен аспект не само ежедневието ни, но и начина по който спим, храним се и възприемаме себе си и хората около нас.

Статистиката сочи, че жените страдат 2 пъти по-често от депресия. Но защо е така? Отговорът на този въпрос се крие в сложните взаимоотношения между нивата на хормони в организма и всекидневното напрежение.

Какво трябва да правим:

1. Консултирайте се с лекар

Някои заболявания и състояния често водят до депресия. Затова се уверете, че не страдате от други здравословни проблеми - например хипотироидизъм (ниски нива на тироидните хормони).

Депресията може да бъде симптом на сърдечно заболяване, деменция, болест на Паркинсон, множествена склероза, някои инфекции. Стресът, който съпътства всяко сериозно заболяване, може също да я отключи.

Освен това лекарствата, предписвани за лечението на високо кръвно налягане както и стероидите могат да причинят депресия.

2. Хранете се с качествени белтъчини

Консумацията на качествени животински продукти като месо, риба, яйца и мляко стабилизира нивата на кръвна захар и подобрява настроението.

Храните богати на аминокиселината триптофан също следва да са част от дневното меню. Такива са пуешкото и пилешкото месо, пълнозърнестите храни и бобовите растения. В тялото триптофанът е основен компонент за синтезата на серотонин – хормонът на щастието.

3. Спортувайте

Физическата дейност подобрява настроението, тъй като повишава нивата на естествените „антидепресанти” в мозъка – норепинефрин и производните му.

Редовните упражнения стимулират функцията на блуждаещия нерв, а това покачва стресовия праг на организма. Дори кратките и леки тренировки ни карат да се чувстваме успели – колкото и малко всъщност да сме постигнали.

4. Избягвайте самотата

Изолирането от близките си е първа стъпка към депресията. Когато човек е самотен, той е по-склонен да смята, че проблемите сякаш заобикалят останалите – а това води до усещане за безнадеждност. Освен това самотата кара човек да вярва, че депресията ще продължи вечно.

Затова прекарайте по-голямата част от свободното си време сред приятели и роднини. Ако по някаква причина това е невъзможно, посещавайте места, където се събират повече хора и контактувайте с тях. Не е нужно там да търсите най-добрият си бъдещ приятел - ще помогне дори само фактът, че сте сред хора, на място, където може да се смеете и да споделяте.

5. Мислете повече за себе си

За да се отървете от сивото ежедневие, трябва да стимулирате мозъкът отново да ражда идеи. Специалистите например често съветват своите пациенти да се върнат към дейности, които в миналото са им доставяли удоволствие - идете на кино, срещнете се с приятел или си направете нова прическа.

Сега е точният момент да си спомните кога за последен път сте ходили на масаж или сте били в някой от любимите ви магазини.

6. Яжте повече риба

Омега-3 мастните киселини в рибните продукти повишават чувствителността на мозъчните рецептори към серотонина. Последните проучвания показват, че хората с по-високи нива на омега-3 са по-малко склонни към депресия. Рибата и рибеното масло са най-добрите източници на ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК). Въпреки това специалистите съветват, ако използваме добавки, да не прекаляваме с рибеното масло и да приемаме точно толкова, колкото е обозначено на етикета.

Друга препоръчителна добавка към храната при хора с депресия са витамините от група B, калций (до 1200 мг дневно) и магнезий (до 500 мг).

Какво не трябва да правим:

1. Избягвайте да се оплаквате

Споделяйте проблемите си с близки и приятели, но не прекалявайте с оплакванията, защото това може да задълбочи депресията. Поне това показва мащабно проучване, според което честото дискутиране на наболели въпроси ги прави да изглеждат по-значими отколко са те в действителност.

Освен това постоянните разговори за собствените тревоги могат да стресират околните приятели и това да влоши взаимоотношенията ви с тях.

2. Избягвайте алкохола

Алкохолът (също както и марихуаната) са депресанти - те влошават психическото и физическото състояние. Ето защо максималната доза алкохол за хора склонни към депресия трябва да бъде не повече от 500 мл концентрат на седмица.

Според проучване проведено в САЩ хората, изпаднали в депресия на 25-30 годишна възраст, са до три пъти по-склонни да злоупотребяват с алкохол по-нататък в живота си.

Освен това алкохолът допринася за появата и на други проблеми - например напълняването, което е една от сериозните причини за поява на депресивно състояние.

Кофеинът също е противопоказен при депресия, защото увеличава чувството на тревога и несигурност.

3. Не прекалявайте със сладкото

Сладките лакомства най-вероятно ще повдигнат духа ви, но за кратко. А дългосрочните последствия са неблагоприятни за хората в депресия.

Ако почувствате непреодолимо желание да консумирате сладкарски изделия, то вероятно имате ниски нива на серотонин. По-добре не се поддавайте на изкушението подбирайте най-вече храни с преобладаващо съдържание на комплексни въглехидрати.

4. Не пропускайте да се наспите

Ако не си набавяте достатъчно сън (7-9 часа за възрастни), сами се тласкате към депресията. По все още неизяснен механизъм липсата на качествен сън влияе на нивата на мозъчните медиатори.

Наблюдават се и трайни последствия. Ето защо според изследванията хора, които като деца са прекарвали повече безсънни нощи, са по-склонни към депресия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 anonim

    0 0 Отговор
    500 мл - не е възможно, това е твърде много дори и за седмична доза.
    Очевидно е техническа грешка - оправете я, защото има хора с алкохолна зависимост, които биха използвали това като оправдание.
  • 2 БКП

    0 0 Отговор
    Да умре далечна роднина от Америка и да ти завещае цяло състояние!