10 Август, 2015 07:27 9 550 3

29 прости начина да помогнем на планетата

  • планетата-
  • помогнем-
  • начини-
  • пазим

Всеки може поне да опита...

Планетата ни е само една и трябва да я пазим, за да има къде да живеем. Колкото и научно-фантастични филми да гледаме, в които смелите хора от бъдещето колонизират други светове, това все още си остава научна фантастика. Ето защо трябва да пазим и да се грижим за това, което имаме, а именно нашата планета.

Сайтът 50waystohelp.com представя 50 различни начина, с които бихме могли да помогнем на скъпата си планета Земя. За вас сме превели 29 от тях. Ако се придържате дори към един от тях би било прекрасно.

1. Сменете обикновените крушки в дома си с луминисцентни. Ако светлината им не ви харесва за жилищната площ, сложете ги в банята, килера или на стълбищната площадка.

2. Изключвайте компютъра си за през нощта. Това действие икономисва по 40 вата на час.

3. Спирайте водата, докато си миете зъбите или се бръснете. Икономията е 20 литра питейна вода на ден.

4. Принтирайте двустранно.

5. Не загрявайте предварително фурната, освен ако не правите хляб или сладкиши, които изискват това. Просто включете, когато поставяте ястието. Също така, когато проверявате храната, погледнете през стъклото на фурна, вместо да отваряте вратата.

6. Не ползвайте сушилня, простирайте на балкона.

7. Използвайте презареждащисе батерии. Всяка година 15 милиарда батерии се произвеждат и продават и повечето от тях са за еднократна употреба. Само малка част от тези батерии се рециклират. Купете си зарядно и няколко комплекта акумулаторни батерии. Въпреки, че се изисква първоначална инвестиция, тя ще се изплати в един момент.

8. Бъдете вегетарианци поне веднъж в седмицата. За да попадне един килограм чисто месо на щанда, са отишли няколкостотин литра чиста питейна вода.

9. Перете с хладка вода, това ще икономиса енергия, равняваща се на 100 хиляди барела нефт дневно.

10. Намалете употребата на книжни салфетки. Всеки от нас на ден използва около 6 салфетки. За година това прави 2200. А сега се опитайте да пресметнете колко хартиени салфетки използва цялата планета...

11. Събирайте стъкления амбалаж за преработка. Рециклираното стъкло намалява замърсяването на въздуха с 30 процента, а на водата – с 50 процента. Милиони години са нужни, за да се разложи непреработеният стъклен амбалаж.

12. Предавайте вестниците на вторични суровини. Това ще спаси над половин милион дървета на седмица.

13. Икономисвайте опаковъчната хартия. Проявете своята креативност. Използвайте за опаковане на подаръци стари карти, ваши рисунки, плат или дори вестник. Планетата само ще ви благодари, а приятелите ви ще са доволни от оригиналния подарък.

14. Не купувайте вода в пластмасови бутилки. Около 90 процента от тях още не са преработени. Стотици години са нужни, за да се разложат в земята. Купете филтри за дома си - това е по-добрият избор за природата, за портмонето ви, а вероятно и за вашето здраве.

15. Намалете лежането във ваната. Използвайте душ. Пестите вода и енергия, необходима за подгряването ѝ.

16. Не плакнете съдовете преди да ги сложите в миялната машина. Остатъците от храна отстранете с вилица. Ще икономисате 74 литра вода за всяко миене и енергията за подгряването ѝ.

17. Вземайте душ заедно с любимия човек. Сами ще се убедите в плюсовете...И ще изхарчите два пъти по-малко вода.

18. Стойте по-малко под душа. Даже ако намалите времето за сутрешната си баня само с две минути, ще икономисате десетки литра вода на седмица.

19. Плащайте сметките си он-лайн. Според някои оценки, ако всички домакинства в САЩ плащат сметките си онлайн и получават електронни известия вместо хартиени, 18,5 милиона дървета щяха да бъдат спасени всяка година, 2.2 милиарда тона въглероден диоксид и други парникови газове, както и около 8 милиона кг. твърди отпадъци.

20. Посадете дърво.

21. Не пренебрегвайте стоките секънд хенд. Много от тях са в идеално състояние. Помислете за ролерите, велосипедите и играчките, които бързо излизат от употреба, а животът им не е свършил.

22. Купувайте местни продукти. Първо поддържате родната икономика и второ – намалявате щетите, нанесени на природата от превозването на стоките.

23. В офиса използвайте ваша лична чаша за кафе. Първо вкусът на чая или кафето е по-друг, когато са в порцелан, второ - по-дълго остават топли и трето – помагате на природата.

24. Изгасяйте лампите. Правете го винаги на излизане от помещението, ако няма да се върнете в него повече от 10 минути.

25. Не си изхвърляйте старите мобилни апарати в контейнерите за боклук. Дайте ги за преработка.

26. Не изхвърляйте непотребните вещи веднага. Помислите дали не биха свършили работа на някого.

27. Купувайте билети онлайн. Откажете се от хартиените фактури.

28. Не използвайте полиетиленови торбички.

29. Използвайте акумулиращи батерии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spewn1

    2 4 Отговор
    99% от нещата би ги правил рационалният човек, който мисли и за джоба си, а не само за планетата.

    Коментиран от #3

  • 2 Извинете

    1 8 Отговор
    ама този списък би могъл да бъде не от 29, а от 29 000 правила. Достатъчно е да ти хрумне някаква простотия и хоп - ново правило... Например: Не правете секс! Така ще спестите стотици литри вода на седмица, поради това че няма да е нужно да поддържате чак толкова добра хигиена! Става, нали?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.