27 Август, 2015 07:28 16 441 3

7 удивителни факта за яйцата

  • удивителни-
  • факта-
  • яйцата

Какво не знаем за една от най-разпространените храни в ежедневието ни?

7 удивителни факта за яйцата - 1
Снимка: БТА/АР

1. Цветът на черупката на яйцето не определя неговата хранителна стойност или срок на годност. Всъщност, по това може да се различи каква порода кокошка е снесла яйцето. Кокошки с кафяви пера снасят по-тъмни яйца, а тези с бели - бели яйца.

2. Средно 1 на всеки 20 000 яйца, които ще намерите по магазините, съдържа опасната за човека бактерия Салмонела. Следователно, шансът да попаднем на заразено яйце е минимален. Средностатистически данни показват, че човек попада на яйце със Салмонела веднъж на всеки 84 години.

3. Яйцата спомагат за забавяне на стареенето и срещу заболяване от рак. Нещо повече, те са изключително богати на протеини, идеален начин за натрупване и на мускулна маса.

4. Много хора се погнусяват от кървавото петънце върху жълтъка, когато счупят прясно яйце. То е по-скоро рядкост, но, всъщност, се получава, когато е имало спукано кръвно телце в самата вътрешност на жълтъка.

5. Кокошките от вида Араукана са перфектните "великденски" кокошки. С тези пернати няма да ви се налага да боядисвате яйца. Те могат да снасят различни цветове - кафяви, розови, зелени и сини.

6. Яйцата могат да ни снабдят с 2/3 от нужния прием холестерол на ден. Интересното тук е, че това няма да увеличи шанса от сърдечни заболявания, твърдят учени.

7. "Произведено в Китай". Няма човек, който да не е съмнителен към подобни надписи на стоки. Е, китайците са започнали да произвеждат и "фалшиви" яйца. Те са досущ като истинските, с единствената разлика, че няма нищо натурално в тях - съставени са от изкуствено нишесте, сгъстители и пигменти. Лошата новина е, че един-единствен човек, занимаващ се с това, може да "бълва" по 1 500 от тези на ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анетто

    2 0 Отговор
    няма отговор на вечния въпрос - кое е първо?
  • 2 Селянин

    4 2 Отговор
    Как кое кокошката е първо, защото кокошка може да долети от всякаде а яице не може 😀😁😀🐔🐣

    Коментиран от #3

  • 3 Бенц

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Да бе,сигурно щъркела я е донесъл......