Last news in Fakti

9 Септември, 2015 12:48 1 034 0

Депутатите подкрепиха Националната здравна карта

  • здравна карта-
  • здраве-
  • болници-
  • нзок-
  • здраве

Депутатите одобриха създаването на Националната здравна карта с окончателно гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения.

Спиране на безразборното броене на болници. Законова регламентация на възможността болниците да си взаимодействат и да формират обединение помежду си. Резултатите от това трябва да бъдат: подобрено качество на лечебния процес при максимално удобство за пациентите. И второ - възможност такива болнични групи да оптимизират взаимно структурите си и да намалят общите си разходи за немедицински дейности. Това са текстовете, които регламентират и заболявания, за които е предвидено осигуряване на комплексно лечение . НЗОК сключва договори само с тези болници или техни обединения, които структурно, апаратурно и кадрово са осигурили тази комплектност.

Така още в началото на обсъждането министърът на здравеопазването Петър Москов обоснова пред БНР необходимостта от приемането на промените в Закона за лечебните заведения.

По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират потребностите на населението, достъп на извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип. Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия. Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично - консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

Предстои да се гласува дали Националната здравна карта ще се съобразява с НЗОК при сключване на договори. Спорният текст е, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта , НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването.

Депутатите одобриха и формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове на деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести. Така в болниците за активно лечение с помощта на структурните им звена ще се обслужват такива пациенти на едно място. Целта е пациентите да не се разкарват по различни специалисти в различни лечебни заведения , а да знаят къде да се обърнат за пълно осъдействие по различните си проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА