25 Септември, 2011 20:29 1 133 2

Каталуня: Адио, корида

  • каталуня-
  • корида-
  • бик

В Барселона ще бъде проведена последната корида на Каталуня. През юли 2010 г. автономното правителство на областта прие закон за забрана на борбите с бикове, който ще влезе в сила от Нова година. Природозащитниците се надяват, че с обявяването за незаконна на коридата в Каталуня може да предизвикат подобни мерки и в цяла Испания. Всички билети са отдавна продадени и се препродават на черно.

Нито един представител на общината няма да присъства на последния бикоборски спектакъл в Барселона тази вечер. Това заяви кметът на средиземноморската столица Хавиер Триас. Представители на опозиционната народна партия ще присъстват на арена "Ла мономентал", където ще покаже майсторството си известният тореадор Хосе Томас с надеждата, че това няма да е последната корида в града. Съветникът на партията, която е против забраната, събирана подписи, за да бъде обявена коридата за национално и културно наследство. Целта е спектакълът да се върне в Каталуния.

Предстои да бъде решено за каква цел ще бъде използвана известната арена със 100 годишна история, която е с площ 10 000 кв. м. и е обявена за монумент на града, поради което не може да бъде променяна нейната фасада. Забраната за бикоборството бе приета от автономното каталунско правителство със съгласието на 180 000 граждани. Каталуния е единствената автономна област в Испания, в която със закон се забранява коридата, припомня БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jesika

    0 0 Отговор
    Радвам се, че я забраняват, гледала съм на живо корида - беше отвратително преживяване
  • 2 Ленивец

    0 0 Отговор
    много важно - ще ходим да гледаме корида в Южна Франция