Last news in Fakti

26 Септември, 2011 15:26 1 495 0

Близо половината българи са алергични

  • астма-
  • проф. богдан петрунов
Близо половината българи са алергични - 1
Архив

Между 2 и 3 милиона българи са алергизирани, като половината от тях страдат от някаква алергия, а останалите ще развият такава след време.

Това заяви пред журналисти проф. Богдан Петрунов, имунолог от Националния център за заразни и паразитни болести.

Генетичният фактор е в основата на 50 на сто от случаите на астма, допълни имунологът. По последни данни астматиците у нас са над 1 милион. По думите му микрокърлежите от домашния прах провокират 10 на сто от алергиите. Колкото по-високотехнологично развита е една държава, толкова повече пациенти с алергии има, добави още проф. Петрунов.

Той допълни, че от днес започва записването за предстоящите безплатни прегледи за алергии. Прегледите и консултациите ще бъдат в периода 3-13 октомври в София, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Русе, Варна и Стара Загора. Пациентите, които ще бъдат преглеждани трябва да са на възраст от 5 до 55 години, със сенна хрема, конюнктивит или астма, уточни професорът и изрази тревогата си, че в Кърджали, Ямбол и Монтана липсват алерголози.

Преди няколко месеца проф. Петрунов алармира, че през последните 10-20 години има скок в броя на заболелите от алергии. Всяка алергия може да се появи по всяко време, предупреждава специалистът. На първо място сред факторите, допринасящи за появата на алергии, е въздушното замърсяване. Категорично е доказано, че въглеродният и серният двуокис, както и азотът увреждат черния дроб, но и засилват алергизацията, поясни тогава специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА