Last news in Fakti

26 Септември, 2011 16:05 3 821 0

Барселона се сбогува с коридата

  • корида

Фенове и противници на битките с бикове наблюдаваха вчера в Барселона последната корида, организирана на градската арена "Монументал", след като Каталуния забрани тези традиционни испански спектакли, съобщи Асошиейтед прес.

Всичките 20 хиляди места на историческата арена за борба с бикове бяха продадени седмици преди събитието, на което топ матадорът на Испания Хосе Томас и още двама негови колеги убиха осем бика.

На черно билетите за фиестата вървяха по 1600 евро - три пъти над цената за най-скъпите места на първия ред.

Законът, забраняващ коридите в Каталуния, беше приет от автономния парламент през юли миналата година след петиция на защитници на животните. Той влиза в сила през януари 2012 г., но вчерашната корида в Барселона бе последна, тъй като с нея приключи и сезонът на борбите с бикове.

 

Каталония е вторият испански регион, наложил забраната, след Канарските острови през 1991 г.

Пред арената в Барселона снощи се бе събрала група противници на коридите, които коментираха, че това е само малка победа и че ще продължат кампанията си, докато забраната бъде въведена в цяла Испания. Федерацията на бикоборците на свой ред събира подписи под петиция за отмяна на забраната, настоявайки, че борбите с бикове са част от културното наследство на Испания и че тяхната забрана е посегателство върху свободата. Те напомнят, че това е вековна традиция, вдъхновила творци като Гоя, Пикасо и Хемингуей.

Опозиционната Народна партия, която се очаква да спечели парламентарните избори през ноември, оспорва закона в Конституционния съд.

Популярността на коридите в Каталуния спадна рязко след края на диктатурата на Франко през 1978 г. и последвалия подем на каталонския национализъм, отричащ всичко испанско.

"Монументал" остана единствената функционираща арена в Барселона, където преди това имаше три арени. Модерните времена и икономическата криза се отразиха еднакво зле на тези традиционни празненства.

В статия, озаглавена, "Фиестата свършва", водещият вестник "Ел Паис" разказва за промените във вкусовете и отражението на икономическите трудности, които доведоха до намаляване с 34 на сто в броя на организираните фиести, свързани с бикове. Така например през миналата година е имало 1724 такива празненства при 2622 през 2007 г. През януари водещите тв канали в Испания спряха да излъчват наживо борбите с бикове, за да предпазят децата от наблюдаване на насилие, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА