Last news in Fakti

30 Септември, 2011 18:17 5 675 2

С "данък дебеланчо" Дания бори затлъстяването

  • дания-
  • данък-
  • затлъстяване
С "данък дебеланчо" Дания бори затлъстяването - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато правителството на Великобритания се опитва да намери работещ механизъм срещу затлъстяването, то  Дания е на път да разреши проблема веднъж за винаги, съобщава сайтът Мykidshealth.

От 1 октомври в страната влиза в сила нов данък, с който местното правителство ще облага мазнините в хранителните продукти. Това ще повиши цените на чипса, кайма, месо, масло, пълномаслено мляко и други продукти.

Данъкът ще е в размер на 2,5% на кг. мазнини и ще се събира при продажбата на продуктите от складовете на едро на търговците.  Очаква се от този данък да бъдат събрани около 2,2 милиарда датски крони (около 300 млн. евро), които ще помогнаат на държавната хазна да преодолее кризата.

Здравни експерти смятат, че основната полза ще е за младото поколение и децата, които ще предпочетат здравословните храни, отбелязват датски сайтове, коментирайки новината за „данък дебеланчо”.

Експерти очакват консумацията на наситени мазнини да се намали с около 10%, а на масло - с около 15 на сто. Въпреки че по- малко от 10% от датчаните са клинично затлъстели, което е малко под средното за Европа равнище, датчаните са заплашени от сърдечно- съдови заболявания, припомнят експерти.

Според тях около 4% от преждевременните смъртни случаи в Дания са предизвикани от голямата консумация на храни с мазнини, отбелязва Датският институт за изследванията на храната и икономиката. В същото време една пета от британците са с наднормено тегло, което преполага повишаване на смъртните случаи.

Дания не е единствената европейска страна, която посяга към облагане на вредните мазни храни.

В началото на септември Унгария въведе данък върху всички пакетирани храни, съдържащи нездравословни количества захар, сол и въглехидрати, както и върху продуктите, които съдържат над 20 милиграма кофеин на 100 милилитра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jesika

    1 0 Отговор
    Няма да ходя в Дания тогава))))
  • 2 bugs_bunny

    1 0 Отговор
    ha ha ha morkovite pak sa na dalavera :)