1 Декември, 2015 05:00 1 126 1

Болно дете ще управлява количка с мисълта си

  • болно дете-
  • алекс недков-
  • количка

9-годишния Алекс Недков ще може да управлява количката с мисълта си, благодарение на свръхтехнология и софтуеър, дарени от неправителствената организация за високи технологии ZaraLab.

Това е благодарение на второто издание на Фестивал „Хляб и Вино“, организирано от Парк-Хотел „Стара Загора“, което събра от такса „вход“ 1311 лв., които ще дари на 9-годишния Алекс Недков за закупуване на електрическа количка, с която страдащият от спинална мускулна атрофия малчуган да може да се придвижва сам.

Сега Алекс има обикновена инвалидна количка, която се води задължително от придружител. Благотворителната инициатива на фестивала привлече много старозагорци, които пожелаха да помогнат финансово за закупуването на количката.

На призива откликна и неправителствената организация ZaraLab, която обединява млади хора, занимаващи се с програмиране, електроника и високи технологии. Проектът на ZaraLab e да създадат за Алекс уникална количка, която той да може да управлява не само стандартно с джойстик, но и с...мисълта си.

Звучи като научна фантастика, но идеята е напълно осъществима и вече работим по реализацията и, посочи Петко Петков от ZaraLab, който вече се е срещнал с Алекс и семейството му. В конструирането на проекта Петков е привлякъл и друг старозагорец, който от няколко години работи в САЩ като главен администратор в Microsoft и конструирането на дронове, както и колеги, работещи в Англия. За създаването на уникалната количка ZaraLab вече привлича и други млади българи по света, занимаващи се с високи технологии.

Ето какво обясни още за идеята си Петко Петков: „Плана е да изработим карбоново шаси с два електромотора, а захранването да дава възможност за преход около 30 км с едно зареждане. Управлението ще бъде стандартно - с joystick, който ще бъде свързан към малък компютър тип Raspberry Pi . Тази машинка е доста мощна и има всички възможности на стандартен компютър, но използва много малко ток и се управлява лесно от деца. Към този контролер ще закачим и приемната част на иновативния сензор Emotiv Insight, чрез който количката ще може да бъде управлявана дори с човешка мисъл. Това е нова технология, разработвана от около 4-5 години. Компанията обаче има проблем с интеграцията на сензора с Raspberry Pi и точно заради това ги помолихме да ни изпратят две бройки, за да я направим ние. Самият сензор има неограничени възможности, но е важно да се знае че това е само сензор. Ние ще „напишем“ програмата за управлението му и ще обучим Алекс  как да работи с него. Мисля че хлапето знае най-добре какво точно трябва да прави сензора и как да работи. Ние можем само да го научим как се прави и смятам че ще му бъде забавно.“

Освен че ще дава възможност за управление на количката с мисълта, сензорът Emotiv Insight може да следи физическата кондиция и здравословното състояние на Алекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    0 0 Отговор
    Такива новини ми харесва да чета. Дано се случват по често подобни неща.