Last news in Fakti

3 Декември, 2015 11:37 1 125 2

Протест на хората с увреждания

  • протест-
  • хора-
  • увреждания-
  • телк

ТЕЛК трябва да отпадне като структура и решение

На Световния ден на хората с увреждания на тротоара от страната на Народното събрание срещу Министерския съвет се провежда символичен протест в памет на правата на хората с увреждания в България.

От доста години няма развитие на тези права, които са необходими за тези хора. Обикновено ги наричат някакви привилегии, но не е така, защото правото на живот на хората се дава още със самото им раждане.Обикновено всички неща в държавата се оправдават с хората с увреждания.

Това каза за предаването „Нещо повече“ на Програма „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Излязоха хиляди варианти, които нас не ни устройват, особено хората с увреждания да отиват на няколко комисии. Без друго те сега едва смогват да идат на една или две комисии да им сложи оценка.

Ние сме наясно, че нещата трябва да се променят, но затова трябва да се смени цялата социална система, а за това трябват огромни средства. И затова в тази посока ние искаме укрепване на някои неща и даване възможност на спиране на т.нар. „корупционни“ практики  да произвеждаме много хора с увреждания, което е изключително некоректно и невярно за България. Тук са 7%, а в Европа са 16%.

Правата на хората с увреждания в България са тежко нарушени. И това продължава вече десетилетия. Ситуацията не се променя изобщо.

Това каза за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Капка Панайотова – председател на Сдружение „Център за независим живот“, организацията, която работи за промяна на държавната политика в сферата на уврежданията в България и активно се застъпва за ценностите на независим живот и прилагането на социалния модел на увреждането.

В България продължава да властва статуквото от преди 50 години, само че в една по-приветлива среда каквато са новите къщички, новите улици, макар и  е недостъпни.

Специалните условия за достъп на хора с увреждания са тук-таме и са абсолютно некачествени. Не са в синхрон с техническите норми.

Относно проекта за закон за личната помощ, Панайотова заяви:

Този закон сме го предложили на народното представителство още преди мандат и половина. За съжаление нямаме отговори от тези фактори в държавата, като например Министерството на труда и социалната политика или някакъв отговор на мс , които дават шанс  да се започне поне публичен дебат по този проект. А това е изключително важно нещо човек с увреждания да има достъп до лична помощ, такава каквато на него му  е необходима.

Според Панайотова ТЕЛК трябва да отпадне като структура и като решение:

Защото това, което прави ТЕЛК-а от гледна точка на подхода, е да каже аз какъв процент загубена работоспособност имам и нищо повече.

ТЕЛК-а  е изключително архаична система, създадена преди десетки години. Няма такава система почти никъде в света. Трябва да се въведе съвършено нова система за оценка на увреждането.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вето на НОИ комисията за инвалиди

    0 0 Отговор
    След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ.
    Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания .
    Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите.
  • 2 ИВАЙЛО КАЛФИН

    0 0 Отговор
    „Левият” „социален министър” Калфин , ни хвърля прах в очите с тези квази реформи в ТЕЛК с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше „добро”.
    НО.
    Втората социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача.

    Антисоциалния министър Калфин води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания.