Last news in Fakti

29 Декември, 2015 10:59 5 134 6

Кога алкохолът става смъртоносен?

  • алкохол-
  • смъртоносен-
  • кога-
  • якоруда

Как да го разпознаем и от какво да се пазим?

Кога алкохолът става смъртоносен? Как да го разпознаем и от какво да се пазим? На тези въпроси се опитаха да отговорят в студиото на Нова телевизия кардиологът доц. Сотир Марчев, д-р Детелина Перчемлиева, началник-отделение на Клиниката по спешна токсикология към ВМА, и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. 

Д-р Перчемлиева обясни, че метанолът не може да се различи на вкус и миризма от чистия алкохол. А първите признаци на натравяне може да настъпят след 4-8 часа, дори до 12-24 часа.

„Говорим за токсичността не на самия метанол, а на неговите метаболити”, заяви д-р Перчемлиева. Тя обясни, че всъщност при разграждането се получава мравчена киселина, която е отровна за човека. 

Дори малки количества метанол могат да са опасни за живота и здравето на човека.

„От метанола обаче човек се чувства зле при много по-малки количества приет алкохол, отколкото при истински”, обясни д-р Перчемлиева.

Тя съветва при съмнения веднага да потърсим медицинска помощ. 

„Никой от тези хора не е умрял от домашна ракия. Долу ръцете от домашната ракия”, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев. „Тези хора ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи”. 

По думите му метанолът уврежда очите. 

„Странно ми е, че за никой досега не казаха, че има зрителни проблеми”, заяви доц. Марчев. „Метаноловото отравяне се лекува с истинска ракия, то се лекува с алкохол. Ако човекът е в съзнание, му даваме да пие истинска ракия, истински алкохол. Ако е в безсъзнание, му го наливаме венозно. Тоест тези хора не са умрели от домашна ракия, а защото не са пили домашна ракия”, смята доц. Марчев. 

Той обясни още, че самият метанол е неотровен, но в организма се разпада до мравчена киселина и става отровен.

„Когато искаш печалба на всяка цена, не вадиш първака, който е метил, а го продаваш. Тоест, те взимат една голяма кофа, пълнят я с цялото съдържание, разреждат го, добиват около 40 градуса спирт, който не е за хранителни цели, и го продават, за да изкарат печалба”, заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. „Обществената опасност на хора, които произвеждат в казани повече от 1 000 литра, първо ощетява бюджета, второ е опасно за населението”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    1 0 Отговор
    Ква е тая снимка!? хахахаха :)

    Коментиран от #5

  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
    Доказано е ,че хората които пият домашна ракия доживяват дълбока старост за разлика от онези които се наливат с какви ли не подобия на алкохол продавани в магазините.Важното е да се купува ракия от човек който е сигурен а не от случайни хора.Ракия в България се е варяла и преди 500 години и ще се вари докато свят светува!
  • 3 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Едно време съм чувал коментари"Е това е ракия, първак" и я пиеха!А доста се оплакваха по селата че не виждали от ракия!Казанджиите никога не могат да произведат ракия като във винзавод!

    Коментиран от #4

  • 4 Баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "опсмопсус":

    Ти чуваш ли се бе? От домашната ракия по добро няма!Хората влагат в нея любов и умения дадени им от дедите.
  • 5 чнг

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Веско":

    Снимката е доста объркана.Жената на снимката е спортувала туко що, а пие ракия.
  • 6 Firebg

    0 0 Отговор
    Всичко зависи от дозата!