7 Февруари, 2016 10:57 19 498 4

11 невероятни факта за Антарктида

  • антарктида-
  • любопитно-
  • факти

При споменаването на ледения континент първата асоциация, която се прави е едно много студено и много пусто място. В действителност обаче не е така или поне не е било. Ето и 11 малко известни факта за Антарктида.

1. Наличието на палми

Преди 53 милиона години на Антарктида е било толкова топло, че по бреговете й са растели палми. Температурата на континента е надвишала 20 градуса по Целзий.

2. Metallica на Антарктида

През 2013 г. легендарната група изнася своя концерт Freeze ‘Em All на континента. Така тя се превръща в групата, която е имала концерти на всички континенти на Земята и то само в разстояние на една година.

3. Собствена атомна електроцентрала

Антарктида е имала собствена атомна електроцентрала в периода 1960-1972 г.

4. Собствена пожарна команда

Колкото и да ви се струва лишено от логика на най-студеното място на планетата да възникне пожар, то за всеки случай има пожарна команда и то от професионални пожарникари.

5. 1150 вида гъби

Независимо от екстремно ниските температури на Антарктида има 1150 вида гъби. Те отлично се адаптират към ниските температури, както и към непрекъснатия цикъл на замръзване и топене.

6. Часови пояс на планетата

Антарктида фактически разполага с всички часови пояси на Земята. Това е свързано с факта, че границата на всички часови пояси се срещат в една точка на двата полюса.

7. Най-южният бар в света

На Антарктида се намира най-южният бар. Той е на територията на станцията „Академик Вардансий”, която е на Украйна.

8. Най-ниската измерена някога температура

Нейната стойност е била -89.2 градуса по Целзий. Измерена е на 21 юли 1983 г. на руската станция „Восток” на Антарктида.

9. 70% от прясната вода на Земята

Средната дебелина на антарктическия лед е 1.6 километра. Затова на Антарктида се намира примерно около 70% от прясната вода на планетата.

10. Собствен домейн

Както редица други държави и Антарктида си има собствен домейн - .aq

11. Емилио Марко Палма

Това е името на първото дете, което е родено на Антарктида през 1979 г. Става дума за планирана акция от страна на Аржентина, която е имала претенции за част от Антарктида и специално е изпратила там бременна жена.

11 невероятни факта за Антарктида


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роман Ценов

    3 0 Отговор
    Там ако ида ще направя най-голямата фирма за гъби в света.
  • 2 човека

    0 2 Отговор
    e как най-южния бар бе редактори,преводачи, писатели...
    ...как най-южния бар на северния полюс бе хора..., малеее...
    но коммент...

    Коментиран от #4

  • 3 Чичо Гугъл

    3 0 Отговор
    Правиш ли разлика между Арктика и Антарктика?
  • 4 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "човека":

    Антарктика си е на юг "човека"