Last news in Fakti

31 Март, 2016 18:44 3 343 1

Нов метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания

  • метод-
  • лечение-
  • мозъчно-съдови-
  • заболявания
Нов метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания - 1

Вече се прилага нов най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания, съобщиха от УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД.

Най-често, когато човек получи инсулт, то той се дължи на запушване на някоя от артериите на мозъка. Буквално обаче, само в първите часове, това запушване (тромбоза) може да бъде лекувано много успешно. Достъпът до увредената част на мозъка става през бедрената артерия, вкарва се специален катетър през аортата и достигайки до запушената мозъчна артерия и тромбът се изважда или, ако се наложи, се поставя стент, възстановяващ нормалния кръвоток през кръвоносния съд. Този вид “безкръвни” операции са изключително щадящи за пациента и целят неговото максимално бързо възстановяване.

Нов метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания

На  19 март т.г., в болницата бе направена операция на 76-годишен пациент, страдащ от аневризма на предната комуникантна артерия, като отделно от това има и съпътстващи заболявания - бъбречни и сърдечни. Пациентът е диагностициран в Клиниката по нервни болести в рамките на изграждащия се STROКЕ - център (Център за лечение на инсулти, една част от който беше и новооткритото Спешно отделение), а операцията беше извършена от д-р Нурфет Алиоски. Интервенцията бе успешна и пациентът е изписан днес (31 март 2016) без неврологичен дефицит. Без своевременното иновативно лечение, въведено в  болницата, заболяването често е с фатален край, а стандартните оперативни методи са с много по-голям риск по отношение на пациента (включват отваряне на черепа).

Нов метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания

Само за една седмица на трима пациенти от Клиниката по неврология беше осъществено стентиране (отпушване) на запушени мозъчни артерии при болни с остър мозъчен инсулт. Тези болни вече са изписани практически здрави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоянка цанева

    0 0 Отговор
    имам допитване–как мога да бъда прегледана на този скенер за да разбера със сигурност дали съм прекарала мини ин султ и има ли тромби в мозъчната ми артерия?