Last news in Fakti

9 Април, 2016 20:28 1 145 0

Деца с диабет плащат за тест лентите си

  • диабет-
  • деца-
  • изследване

Харчовете се натоварват допълнително с 200 лв.

Деца с диабет плащат за тест лентите си - 1

От 1 април родителите на деца с диабет вече доплащат за тест лентите за измерване на кръвната захар. До момента този консуматив е бил безплатен. С промяната от преди дни обаче, доплащането може да достигне до 200 на месец, пресмята Нова телевизия.

Седмокласничката Ради е с диабет от 10 години. Тя гледа на болестта като на неканен гост в живота й. Не може да го изгони, но поне го контролира. Помагат й глюкомера и тест лентите. Често й се налага да следи стойностите на кръвната си захар навсякъде, дори в парка.

На диабетиците до 18-годишна възраст НЗОК отпуска по 1100 ленти. Техният брой обаче се оказва недостатъчен. „Когато има вирус, понякога се мери по 17-18 пъти на денонощие, това много тежи на семейния бюджет. Тест лентите, които ние получаваме за една година ни стигат за 6 месеца”, разказа Ради.

Така на родителите й им се налага да купуват тестове от джоба си. Изненадата обаче, дошла след първи април, когато се оказало, че и безплатните до момента бройки вече не са съвсем безплатни.

„Бяхме в шок, от това, че трябва да доплащаме около 200 лв. За един родител, който непрекъснато плаща нещо на детето си, защото диабетът е заболяване, което изисква много разходи, това е поредното нещо, което трябва да доплащаме”, коментира майката на Ради Виолета Русинова.

Дотук се стига след като някои от фирмите предложили по-ниска цена на НЗОК. Така държавата започва да отпуска само толкова пари, колко струва най-евтиния продукт на пазара. Така болните, които от години ползват от по-скъпите консумативи, вече трябва да си ги доплащат.

Според пациентите има начин болните да не дават допълнително от джоба си. „Искаме да се увеличи броят на тест лентите и така да се компенсира разликата висока-ниска цена”, обясни Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

От Здравната каса се въздържаха от коментар. В понеделник, обаче, Надзорният съвет на Касата се събира, за да обсъди въпроса и да потърси решение. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА