Last news in Fakti

12 Май, 2016 05:00 1 363 0

Отбелязваме Световния ден на сестринството

  • сестринството-
  • световен ден-
  • медицински сестри
Отбелязваме Световния ден на сестринството - 1

На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

Като първа светска медицинска сестра, гениална в организацията и нововъведенията, тя напълно променя професията, изпълнявана дотогава от необучени жени и я превръща в уважавана и ценена. По време на Кримската война тя организира група от медицински сестри, които да полагат грижи за ранените войници. Те били толкова впечатлени от нейната състрадателност, че започнали да я наричат „Ангелът на милосърдието. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болните от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

Биографът на Ф. Найтинеил Сесил Удъм Смит отбелязва: "По време на Кримската война се родиха два образа - на войника и на медицинската сестра. И в двата случая стана промяна в общественото мнение, и в двата случая промяната се дължи на мис Найтингейл.”

През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.

През 1859 г. Флорънс Найтингеил издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.

Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.

Днес, по случай Световния (Международния) ден на сестринството Управителният съвет на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи ще връчи награди в три категории:

1. „Професионалист по здравни грижи 2015„

2. „Ръководител по здравни грижи 2015”

3. „Специални награди”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА