Last news in Fakti

9 Юни, 2016 14:25 9 140 2

Изневярата днес е разрешена

  • изневяра-
  • спасовден-
  • позволена-
  • разрешена-
  • народни вярвания

Според народните вярвания изневярата в нощта срещу Спасовден не се брои за кръшкане

Изразът: "Те ти, булка, Спасовден!" е популярен и до ден днешен. Той идва от народния обичай за лекуване на безплодие, пише в. "Стандарт".

Според народните вярвания изневярата в нощта срещу Спасовден не се брои за кръшкане.

Причината.

Жена и мъж, които нямат кръвна връзка, трябва да преспят под самодивско цвете. Двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и се заемат с основната задача. Около полунощ те трябва да лежат под самодивското цвете, познато като росен, и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 ч. през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден, се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва "Те ти, булка, Спасовден". Така че опичайте си акъла довечера и не пускайте вашата булка навън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алти балти

    0 0 Отговор
    Честит празник на всички празнуващи!
  • 2 goni

    0 0 Отговор
    Е, Народа е мъдър!:) Не само че причината за безплодието не е най-често в жената!:) Най-често се дължи на мъжът! Друг е въпросът че Народът ни го е разбрал много преди да има възможност да се направят такива проучвания! Само една подробност!:) Преди да решите да имате дете все пак направете проучване!:) Да не се окажете близки роднини! При човека това крие доста големи рискове!