Last news in Fakti

12 Юни, 2016 04:00 2 337 0

Опасността от изгърбване дебне в ежедневието ни

  • гръбнака-
  • изгърбване-
  • болки

Болката в кръста е често срещан проблем, който засяга много голяма част от хората по света. Това страдание е на второ място по неврологични оплаквания, след главоболието. Всеки втори човек с такива оплаквания получава поне още един епизод годишно. Болката в кръста не е специфично заболяване, а е симптом, който може да говори за множество други проблеми. При повече от 85% от хората с болки в кръста, въпреки прегледа при лекар, причината за нея не се установява. Едно от най-честите обяснения е изкривяването на гръбнака (изгърбването), което е много трудно да се избегне с оглед на напрегнатия и нездравословен начин на живот.

Всички професии, които включват вдигане на тежко, извиване на гръбнака, навеждане, като рутинни движения в ежедневието, водят до натоварване на кръста. Това се случва дори и при професиите в седнало положение – например, при козметиците, зъболекарите, както и при всички, които седят продължително и отпуснато на седалката на стола.

Опорно-двигателната система е устроена така, че може да носи и държи тежестта на тялото здраво, когато гърбът е изправен. При седене трябва да се придържаме и към най-правилната поза за кръста – облегалката трябва да поддържа долната част на гърба, раменете да са изправени и назад, краката да стъпват свободно с цяло стъпало на пода. Правило е и при ставане тялото да е добре балансирано.

Ако ви боли кръст, се опитайте да проследите навиците си, свързани с носенето на обичайния за вас ръчен багаж – чанта, лаптоп, куфарче, сак, раница. Болката се появява обикновено, когато чантата се носи по-дълго време. Товарът не е за подценяване, особено когато е ежедневен. При всички случаи той въвлича и натоварва кръста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА