30 Юли, 2024 08:17 1 825 2

Опасни ли са климатиците за нас и как да се предпазим?

  • климатик-
  • опасни-
  • здраве-
  • болки-
  • константин ковачев

Съвети от Константин Ковачев, експерт в сферата на кинезитерапията

Опасни ли са климатиците за нас и как да се предпазим? - 1
Снимкa: Shutterstock

В британския вестник The Guardian е публикувана статия, която казва, че за да победят жегата, хората все повече прибягват до климатика. Броят на климатичните единици в световен мащаб може да се увеличи с 244% до 2050 г., според Международната агенция по енергетика, а търсенето може да нарасне с 59% в САЩ, според анализ от 2020 г. на независима изследователска група - Climate Central, част от която са учени и комуникатори, които изследват и докладват фактите за нашия променящ се климат и как той влияе върху живота на хората.

Константин Ковачев, споделя важни съвети за това как да се справим с негативните ефекти от употребата на климатици през летните месеци.

Той е доказан експерт в сферата на кинезитерапията, с над 20 години опит. От 2003 година активно практикува кинезитерапия, а през 2015 година започва да се специализира в приложна кинезиология. Ковачев е създател на уникалния метод Active Sitting, който представлява система от упражнения с незабавен ефект. Тези упражнения са лесни за изпълнение както вкъщи, така и на работното място. Професионалният му път е белязан от ангажираност към подобряване на физическото здраве и благополучие на своите пациенти чрез съвременни методи и подходи.

Ковачев подчертава значението на правилната настройка и поддръжка на климатичните системи, за да се избегнат здравословни проблеми. Ковачев препоръчва също така редовни упражнения и техники за разтягане, които могат да помогнат за поддържане на добро физическо състояние и комфорт, въпреки честото използване на климатици.

Константин Ковачев предупреждава, че макар климатиците да осигуряват необходимото охлаждане през лятото, прекомерната им употреба може да предизвика стрес за нервната система и мускулен дискомфорт. Той подчертава, че емоционалното напрежение може да усили тези ефекти, увеличавайки риска от болки и усложнения.

Негативните ефекти на климатиците:

Поради факта, че климатикът се ползва основно в летните месеци, когато хората са по-леко облечени, това му позволява да охлажда директно откритите части на тялото, като раменния пояс и врата, което може да предизвика болка и дискомфорт. Специалистът по кинезитерапия Константин Ковачев препоръчва носенето на летен шал или друг вид наметка, която да предпазва от директно обдухване. По този начин се намалява рискът от дискомфорт и напрежение в мускулите.

Разположение на климатика:

Дали сте в офиса или вкъщи, лятото климатикът не спира да работи, за да минимизирате негативните ефекти от използването на климатик, Константин Ковачев препоръчва да обърнете внимание на разположението на уреда спрямо вашето местоположение. Директното излагане на струята хладен въздух може да доведе до схващане и други здравословни проблеми. Климатикът не трябва да бъде поставян зад вас, за да не насочва струята към гърба и врата ви. Освен това, не е добре да седите пред струята, защото това може да засегне гърдите и гърлото ви, водейки до допълнителни усложнения. Мястото, на което можете да застанете спокойно и безопасно е под климатика, защото струята студен въздух отива напред и се завъртва. Заставайки там нямате директен достъп до въздушната струя, а същевременно охлаждането се усеща.

Защита:

Специалистът Коко Ковачев ни дава ценни съвети за предпазване от проблемите, причинени от климатика. Един от методите, който препоръчва е каляването на тялото. Постепенното излагане на тялото на по-ниски температури, например чрез студено-топли душове, може да помогне за трениране на нервната система да издържа по-добре на студа. Този метод не само подобрява адаптивността на тялото към температурните промени, но също така спомага за повишаване на общото здравословно състояние.

Ковачев предлага и своето бързо решение за този проблем чрез метода "Active Sitting" гимнастика, който може да се практикува лесно в седнало положение и в работна среда, като осигурява моментално облекчение на мускулните болки.

@activesitting

Ако имаш болки във врата, опитай това

♬ original sound - Active Sitting

В заключение, Коко Ковачев предлага разнообразни методи за справяне с негативните ефекти от климатиците и ни напомня, че колкото и приятни да са те в летните месеци, същност могат да ни създадат проблеми. Честата и неправилна употреба на тези уреди заедно с емоционалното напрежение и неправилно позициониране могат да доведат до различни здравословни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Водно охлаждане

    4 2 Отговор
    Специалист кинезитерапевт дава съвети за употреба на климатици. А в сервиза за климатици, ще ви обяснят как да се опъвате и разтягате сами, защото лятно време техниците са заети и не могат да дойдат да ви оправят.
  • 2 Дупничанин

    0 0 Отговор
    Леле, що глупости за елементарни неща!