26 Юли, 2016 01:45 1 590 1

Възстановиха анатомично счупена тазобедрена става в УМБАЛ "Св. Георги"

  • става-
  • таз-
  • счупен-
  • лекари

Благодарение на операцията 51-годишен пациент е спасен от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза

Възстановиха анатомично счупена тазобедрена става в УМБАЛ "Св. Георги" - 1

Екип от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология (КОТ) и от клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха уникална за Пловдив и Южна България разширена операция за анатомично възстановяване на счупена тазобедрена става. Новината съобщи началникът на КОТ проф. д-р Владимир Ставрев.

Извършената хирургична интервенция е спасила тазобедрената става на 51-годишен пациент от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза. Пациентът е пострадал при падане от голяма височина. По стария метод на лечение той е трябвало да остане на директна екстензия в продължение на 45-60 дни, което обаче след време води до анатомично износване на таза, обясни проф. Ставрев.

Фрактурата е фиксирана с плака през илиоингвинален достъп – непосредствено под бедрените кръвоносни съдове, и лекарите са преминали през т.нар. „короната на смъртта“. В тази зона кръвоносните съдове са по-големи, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев. Той уточни, че при евентуално засягане на бедрената артерия или вена кръвозагубата ще бъде приблизително литър и половина за две минути, което може да се окаже фатално за пациента.

Заради сложността на операцията като цяло и заради опасността за кръвоносните съдове се е наложило към екипа от ортопеди да се присъедини и съдов хирург. Операцията е водил д-р Иван Чирпъков от КОТ, асистенти са били ортопедите д-р Йовко Червенков и д-р Георги Минев и съдовият хирург д-р Яни Захариев. В екипа участва и анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска от Клиниката по анестезиология и интезивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕТЪР ИВАНОВ

    0 0 Отговор
    НЕ СЕ СЪМНЯВАМ В УМЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР. ТОЙ ИМА ЗЛАТНИ РЪЦЕ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАСЛОЕНО Е ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИНАЛО НА ЛЕКАРИТЕ ДА СЕ ГЛЕДА КАТО ХОРА С НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ПРОФЕСИИ, ЗА РАЗлиКА ОТ ХУДОЖНИЦИТЕ, ОПЕРНИТЕ ПЕВЦИ И ВЪОБЩЕ ХОРАТА ОТ ИЗКУСТВОТО.
    АЗ ВЯРВАМ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ!
    ДА СА ЗДРАВИ И ЖИВИ!