Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 16:10 1 120 0

16 линейни ускорителя ще заработят до две години

  • рак-
  • стефан константинов
16 линейни ускорителя ще заработят до две години - 1
БГНЕС

 

До края на 2013 год. в страната ни ще има общо 16 линейни ускорителя, каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в отговор на въпрос, свързан със становището на Комисията за защита от дискриминация.

В позицията на комисията преди дни се твърди, че петте ускорителя, с които в момента разполага държавата, са крайно недостатъчни и натоварени повече отколкото е възможно. В резултат на недостига на линейни ускорители, 8 хиляди пациенти с онкологични заболявания не се лекуват, се допълва още в позицията на комисията.

Новите ускорители ще бъдат платени от бюджета на Министерството на здравеопазването, увери министър Константинов. По думите му те няма да се калкулират в разходите на лечебните заведения.

Малко е преувеличена информацията на комисията, коментира той.

Клиничната пътека за тази година е увеличена с 320 на сто в сравнение с миналата година, добави министър Константинов.

Ракът на дебелото черво в над 70% от случаите се открива в напреднал стадий. Това коментира междувременно проф. Дамян Дамянов от университетската болница "Царица Йоана" в София по време на Втората национална онкологична конференция, която се провежда в курорта "Златни пясъци". Хирургът допълни, че повече от 50% от пациентите, които пристигат за операция при тях, са закъснели за това.

Това заболяване е второ по честота при онкологичните заболявания и при двата пола след рака на белия дроб, каза доц. Димитър Калев от университетската болница "Св. Марина" във Варна. Той допълни, че между 20 и 25% от заболелите са фамилно обременени или заболяването е наследствено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА