7 Август, 2016 22:46 1 073 0

Трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предци

  • традиция-
  • събор-
  • пазим
Трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предци - 1

Гюнер ШЮКРИ

В неделя в ардинското село Горно Прахово се проведе традиционният събор, организиран от кметството и читалище „Лъч”. Въпреки топлото време на празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Холандия и Швеция. Тук бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан.

От името на общинската администрация и от името на Общинския съвет Ресми Мурад поздрави присъстващите с празника. „Ние всички трябва заедно да съхраним и продължим традицията на нашите предци, да се организират селищни празници и мевлиди. Тук всеки  трябва да даде своя дял, това не е работа само на един човек.  Необходимо е да подадем ръка и да бъдем заедно и сплотени”, заяви Ресми Мурад. Той подчерта, че общинското ръководство се стреми да подобри жизнения стандарт на населените места на територията на общината. „През изминалите години осъществихме много социални и инфраструктурни проекти. Използваме всяка възможност, за да реализираме проекти. Надяваме се тази тенденция да продължи и за в бъдеще”, каза още Ресми Мурад.

И тази година празничната програма бе наситена с разнообразни спортни програми.

Организирани бяха турнири по футбол на малки врати и шах. На победителите бяха раздадени парични награди.

Специални гости бяха оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил към читалище „Родопска искра” в Ардино.  Двучасовият концерт зареди жителите и гостите на селото с празнично настроение и за пореден път обра аплодисментите на публиката с великолепното си представяне. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на барда Али Емин от Ябълковец и на талантливия музикант Ергюн Мюмюнов.Заедно с ардинската група в концертната програма се включи още известният кърджалийски музикант и певец и ръководител на група „Приятели” Осман Джавлак. Той изпя най-новите си песни от последния му албум „Море от любов” (Aşk deniz).

79-годишният Хикмет Сюлейман от десетилетия живее в Кърджали, но винаги когато има възможност посещава родното си село Горно Прахово. Той дълги години е работил като домакин в местното училище и в Окръжния народен съвет в Кърджали. Понегова инициатива през 1965 г. е довършена училищната сграда, а през 1971 е водоснбдено селото.  „Благодаря на организаторите за тази хубава традиция да съберат на едно място веднъж през годината роднини, близки и приятели, за да се видят и да побъбрят”, заяви възрастният родопчанин. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА