Ако консумирате едно яйце на ден, може да намалите риска от инсулт. Това показва американско проучване, цитирано от в. „Дейли експрес“. Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A, отбелязват здравните специалисти.
Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ. Те са анализирали предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души.
Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.
„Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар“, пишат изследователите в „Journal of the American College of Nutrition“.
Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси, както и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА