16 Ноември, 2016 01:31 9 718 1

Как да засилим метаболизма си?

  • метаболизъм-
  • засилване-
  • съвети-
  • здраве
Как да засилим метаболизма си? - 1
Снимка: shutterstock.com

Има няколко не толкова популярни начина, които ще ви помогнат да засилите вашия метаболизъм.
Ако се опитвате да свалите няколко килограма преди предстоящите декемврийски празници, можете да го направите лесно и безболезнено, ако спазвате тези прости правила в начина си на хранене.
Ето и 10 промени, които да направите в менюто си и ще започнете да горите двойно повече калории:

1. Спрете да спазвате диета
Спрете диетите и спрете да броите калориите, които приемате. В противен случай непрекъснато ще мислите за храна и ще се чувствате гладни. Организмът възприема диетите като стрес и сякаш спира да гори мазнините.

2. Яжте малко и по-често
Опитайте се да ядете нещо на всеки три часа. Закуска, обяд и вечеря, плюс две междинни закуски – една към 10 часа сутринта и по някое време следобед. Опитайте се да не ядете въглехидрати след 18:00.

3. Не пропускайте закуската
Ако пропуснете закуската тялото ви веднага регистрира глад и започва да складира мазнините, вместо да ги гори.

4. Спрете да консумирате захар и рафинирани въглехидрати
Избягвайте всякакви храни, които покачват кръвната ви захар бързо, защото това кара панкреаса да произвежда повече инсулин. Инсулинът е хормон, който пречи на отслабването. Заложете на пълнозърнести храни.

5. Хапвайте протеини на всяко хранене
Протеините забавят храносмилането и съответно човек се чувства сит по-дълго. Това е нещо много добро от гледна точка на загуба на тегло.

6. Яжте мастни киселини
Опитайте се да ядете по-малко наситени мазнини и повече добри мазнини – есенциални мастни киселини, открити в мазната риба, ядки и семена. Те ще засилят вашия метаболизъм.

7. Добавете някои ключови хранителни вещества
Консумирайте храни с повече витамини и минерали. Най-важните от тях са хром, магнезий, цинк, витамини от група В, коензим Q1, екстракт от зелен чай и аминокиселини.

8. Спортувайте
Ако изграждате мускулите, вие ще засилите метаболизма си. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще изразходвате и толкова повече мазнини ще изгорите. Това е и една от най-дразнещите причини, поради които мъжете отслабват по-лесно – просто имат повече мускули.

9. Хапвайте сьомга
Сьомгата е суперхрана, пълна с омега 3 мастни киселини. Те помагат за загубата на тегло. Проучванията сочат, че омега-3 мастните киселини ускоряват метаболизма на мазнините.

10. Консумирайте кокосово масло
Кокосовото масло се състои от уникални мазнини наречени средноверижни триглицериди, които също стимулират метаболизма. Кокосовото масло може да се използва за готвене или дори локално като анти-бактериално, анти-вирусно и противогъбично средство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитърчо Петърчо

    5 0 Отговор
    Само сьомгата ли е супер храна? Всички други риби талаш ли са?