18 Ноември, 2016 15:11 1 136 0

25 000 души в Европа годишно стават жертва на антибиотичната резистентност

  • антибиотичната резистентност-
  • жертва

53% от българите вярват, че антибиотиците са ефективни при настинка и грип, 12% ги приемат без лекарско предписание

Всяка година в Европа 25 000 души стават жертва на антибиотичната резистентност, която е една от най-големите заплахи за здравето на европейците днес. В световен мащаб смъртните случаи вследствие на причинени от резистентни микроорганизми инфекции са близо 700 000 годишно. Данните бяха представени на пресконференция в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците (18 ноември), организирана от Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София.

На събитието беше представена образователна брошура за общопрактикуващи лекари и педиатри, която включва съвременни принципи на лечение на честите инфекции в амбулаторни условия, базирани на актуални данни за локалната антибиотична резистентност и консумация в България.  

Антибиотичната резистентност възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече болести са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.

По данни от проучване на Европейската комисия (Special Eurobarometer 445 за 2016) г. 53% от българите смятат че антибиотиците са ефективни при настинка и грип, а 12% са посочили, че са приемали антибиотици без лекарско предписание.

Установено е, че някои бързи тестове, които могат да се извършват в кабинета  на лекуващия лекар, значително намаляват ненужното изписване на антибиотици чрез подпомагане на диагнозата. Такива са антигенният тест за стрептококи Група А (GAS), който се провежда чрез вземане на тампон с гърлен секрет, както и тестът за определяне на C-реактивен протеин (CRP) с проба от периферна кръв. Резултатите и от двата теста се получават за 5 до 10 минути.

По отношение на борбата с микробиотичната резистентност Световната здравна организация (СЗО) съветва:

да се приемат антибиотици само след лекарско предписание;

винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря;

никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение;

никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора;

да се избягват контакти с болни хора;

редовни ваксинации и висока лична хигиена.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА