Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 08:37 1 356 0

Учени ще помагат в борбата с преяждането

  • преяждане-
  • затлъстяване-
  • испания-
  • мурсия-
  • лекарство

Екипът е намерил нов подход за справяне с психогенното преяждане

Учени ще помагат в борбата с преяждането - 1
Снимка: БТА/ AP

Учени от Католическия университет в Мурсия, Испания, ще помагат на хората в борбата с преяждането, съобщи bioRxiv.org.

Екипът е намерил нов подход за справяне с психогенното преяждане, от което страдат все повече хора на планетата и което води след себе си здравословни рискове.

Един от ключовите методи в борбата с преяждането е регулирането на апетита. Основната роля за чувството на глад играе т.нар. „център на удоволствието“. С него се свързва и пристрастяването към тютюна и опиатите.

Ето защо експертите са на мнение, че използването на лекарства ще помогне в борбата срещу затлъстяването.

Веществото бупропион е антидепресант, който се използва срещу никотиновата зависимост. Въпреки това времето на неготово действие е недостатъчно за ефективно лечение. Други подобно вещество е варениклинът – при него обаче има нежелани странични ефекти. За да намерят алтернатива на тези лекарства, учените са използвали компютърни алгоритми.

Според тях най-близко до желаното лекарство, което ще бори затлъстяването, се доближава цевимелинът. Учените са на мнение, че той може да се окаже ефективен срещу преяждането, но ефективността му ще бъде изпробвана в бъдещи проучвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА