1 Ноември, 2011 15:37 5 538 1

Депресия или лошо настроение

  • софия-
  • депресии

Наложило се е да си смените работата, която толкова сте харесвали... Или сте се разделили с половинката си... Но преди цели шест месеца! И въпреки че вече трябваше да ви е минало... И въпреки това все още не искате да ставате от леглото сутрин. Депресия или просто мрачно настроение? Как да ги различим? ни съветва здраве.bg


Сигурно сте чували, че мъжете са от Марс, а жените от Венера? И с депресията е така. Двата пола преживяват депресията различно. Жените се фокусират върху чувството на тъга, безполезност и вина. Мъжете се оплакват от умора и раздразнителност, имат проблем със съня и изгубват интерес към това, което правят.

Статистиката показва, че жените изпадат в депресия два пъти по-често от мъжете.
Но много от тях дори не знаят, че са в такова състояние. До голяма степен това се дължи на факта, че депресията и другите психични разстройства дълго са се приемали като табу и за тях се е споменавало само в най-тесен кръг. Днес обаче не е така. Поне не навсякъде и с всички.

Факт е, че заболяването е по-разпространено, отколкото мнозина продължават да мислят. По оценки на експерти от Световната здравна организация, депресията засяга не по-малко от 20 милиона хора годишно, а до 2020 г. това ще е второто водещо заболяване в някои страни след сърдечните болести (особено от най-развитите).

Депресията не бива да се пренебрегва – тя е сериозно заболяване, а не нещо, от което лесно можете “да се измъкнете сами”! Но как да познаете дали сте затънали толкова надълбоко, че имате нужда от лечение?

Според водещи специалисти-психиатри, ако имате 6 от следващите 10 симптома, значи, за съжаление, става дума за клинична депресия:

1. Постоянно чувство на тъга, тревожност или празнота;
2. Понижен апетит и загуба на тегло;
3. Безсъние, твърде ранно събуждане или прекалено много сън;
4. Безпокойство;
5. Умора или липса на достатъчно енергия;
6. Чувство на безнадеждност и песимизъм;
7. Чувство на безсмисленост, безпомощност или прекомерна вина;
8. Загуба на интереса или удоволствието от някога обичани дейности;
9. Трудности с концентрацията, запомнянето и взимането на решения;
10. Повтарящи се мисли за смърт и самоубийство.

Не всички депресии са еднакви. Те варират по отношение на интензивността, причината и продължителността на симптомите.

Психиатрията е формулирала четири основни вида:

1. Клинична депресия
Това е най-сериозната форма на заболяването. Тя може да пречи на способността на човек да се храни, работи, спи и прави неща, които някога са били приятни за него.

2. Дистимия
По-лека, но също толкова “изваждаща от строя”, тя се характеризира с хронични, леки до средни симптоми с продължителност не по-малко от две години. Много хора с дистимия имат и клинична депресия. Тези хора се въртят в затворен кръг – в и извън клиничната депресия, но може никога да не се освободят от симптомите.

3. Сезонна депресия
Тя възниква най-често през късната есен и зимата, когато има по-малко естествена светлина, и обикновено си отива с идването на пролетта. Светлинната терапия работи при почти половината от случаите. Антидепресантите и психотерапията, прилагани по отделно или успоредно със светлинна терапия, също могат да помогнат.

4. Биполярно разстройство
Човек с маниакално-депресивно заболяване (също известно като биполярно разстройство), обикновено преживява огромни отклонения в настроението – от много приповдигнато до крайно потиснато. Биполярното разстройство изисква специфично лечение и медикаменти.

Кой е най-податлив на депресия

Възрастта, доходите, здравословното състояние, гените, биологията и травматичните събития в живота – всички те повлияват на риска от поява на депресия. Значими стресиращи факти като преместване, развод, нова работа или загуба на любим човек също могат да предизвикат заболяването. А, ако нямате достатъчно приятели или семейство, на които на разчитате, това утежнява проблема.

Имате причина да мислите, че може би страдате от депресия? Лекарствата и когнитивно-поведенческата терапия (прилагани по отделно или заедно) са ефективен начин за преодоляването й. Разбира се, няма кръвни изследвания за установяване на депресия - затова лекарите разчитат на пациентите да опишат своите симптоми: да кажат как се чувстват (както бихте го направили, ако изпитвате болки в стомаха например).

Антидепресантите облекчават депресията като влияят на химичния баланс в мозъка (най-вече на т.нар. невротрансмитери. Серотонинът и норепинефринът – основните сред тях осигуряват “чувството на радост” и затова повишаването на нивата им помага за подобряването на настроението).

Най-често предписваните антидепресанти:

Инхибитори на обратния захват на серотонин и норепинефрин (SSNRIs): Това е най-новия клас антидепресанти. Те повишават дейността на серотонина и норепинефрина в мозъка. За разлика от други антидепресанти, те могат да се предпишат веднага на пълна доза, за да се почувствате бързо по-добре. Честите странични ефекти включват отслабване на апетита и сексуалните функции, сънливост или безсъние.

Инхибитори на обратния захват на серототнин (SSRIs): Тези антидепресанти повишават само нивата на серотонин и се смята, че имат по-малко странични ефекти от другите: пресъхване на устата, гадене, нервност, инсомния, главоболие и сексуална дисфункция.

Трициклични: Както инхибиторите на обратния захват на серотонина и норепинефрина, тази по-стара група от медикаменти въздейства на нивата и на серотонина, и на норепинефрина. Тези медикаменти се дозират постепенно и затова отнема по-дълго време да облекчат депресията. Страничните ефекти са по-чести и тежки и включват пресъхнала уста, замъглено зрение, запек, затруднено уриниране, понижено мислене и отпадналост.

Вашият лекар може да ви препоръча и когнитивно-поведенческа терапия - в допълнение към предписаните медикаменти. Това осигурява подкрепа на пациента в промяната на начина на мислене и поведенията, които причиняват депресията. В една нормална сесия клиентът и терапевтът клиентът и терапевтът идентифицират спорните въпроси и отделят критичните от по-маловажните. Терапевтът ще ви помогне да се насочите към целите си, да елиминирате стреса и да си изградите стратегии за постоянно справяне с него.

Можете да подпомогнете възстановяването си и като контактувате повече, правите повече физически упражнения, храните се здравословно и се наспивате добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 real

    0 0 Отговор
    Значи аз страдам от дистимия, щото от повече от 2г. се чувствам депресиран. И няма да се оправя, докато не емигрирам от тзи държава. Ще трябва още 1г. да се чувствам зле, докато това стане! Кажете ми как да не се чувствате депресирани в тая държава тиня!