13 Декември, 2016 06:56 10 463 6

Десет храни с магически сили

  • храни-
  • магически сили-
  • бадеми-
  • авокадо-
  • суперхрани-
  • боровинки
Десет храни с магически сили - 1

Авокадо, чиа семена, киноа, кейл - светът е полудял по екзотичните хранителни продукти с чудотворни свойства, наричани още "суперхрани". Ето кои са десетте най-популярни сред тях:

Акай бери

Палмата Акай расте в Южна Америка. Твърди се, че плодът ѝ, приличащ на боровинки, подпомага метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай бери подобрява също така енергийния баланс и издръжливостта на организма.

Авокадо

Авокадото е един от най-богатите на мазнини плодове в света, които обаче не ни карат да пълнеем. То съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Зеленият плод с формата на круша съдържа и много витамини, полезни за кожата, косата, имунната и нервната системи.

Чиа семена

Казват, че тези малки семенца, богати на протеини и на мастни киселини Омега-3 и Омега-6, имат чудотворна сила. Още маите и ацтеките са ценили свойствата им и са ги използвали и като лекарство. В интерес на истината чиа семената нямат почти никакъв вкус.

Годжи бери

Годжи бери е смятан за един от най-полезните плодове на света. Той подсилва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, дарява енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

Кейл

Този суперпродукт се промъква в менюто на все повече хора. В САЩ зелето кейл отдавна е хит: предлага се като смути, салата и в какви ли не други вариации. Кейлът е истинска витаминозна бомба: 100 грама от него са достатъчни за покриване на дневните ни нужди от витамин C. Освен това зелето кейл е богато на витамин А и съдържа минерални вещества като желязо и калций.

Боровинки

Тъмносиният плод е изключително богат на витамини и спира възпалителните процеси. Още древните гърци и римляните са използвали боровинките като лек при чревни заболявания. За разлика от южноамериканските акай бери, боровинките са нискокалорийни и бедни на мазнини, но също така съхраняват нашата жизненост и младост.

Джинджифил

При стомашно-чревни заболявания джинджифилът е незаменим помощник - той подобрява оросяването с кръв на червата, спира възпалителните процеси и подпомага възстановяването на чревната лигавица. Джинджифилът разкрива лечебните си свойства най-добре изсушен. В прясно състояние е лютив на вкус, но пък засилва съпротивителните сили на организма.

Куркума

Индийската подправка куркума е позната на хората от хилядолетия. Тя е една от съставките на кърито. Подобното на джинджифил растение е смятано за свещено. Куркумата подобрява процеса на храносмилане, намалява нивото на холестерола и действа като антиоксидант.

Бадеми

Който иска да направи нещо за здравето си, трябва да изяжда по няколко бадема на ден. Освен че притъпяват глада, бадемите помагат много на сърдечната дейност и намаляват риска от диабет и Алцхаймер. Бадемите съдържат от "добрите" мазнини - като тези в авокадото.

Киноа

Малките зрънца са наричани с много имена: "зърното на инките", "ечемикът на Андите", "перуански ориз". Смятани са за едни от най-добрите източници на растителни белтъчини. Те съдържат всичките девет най-важни за човека аминокиселини, имат антиоксидантно действие и са изключително богати на минерали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борислав

    8 0 Отговор
    То благодарение на киноата света гъмжи от инки.
  • 2 бадема

    6 0 Отговор
    От сутринта видях поне 30 инки :)
  • 3 Грую

    6 0 Отговор
    Нашите прабаби и дядовци навремето явно са яли само тия храни, че доживяха до 80 и кусур и 90г!
  • 4 фоко

    2 0 Отговор
    аз пък пия по няколко инки на ден...за тва са на изчезване
  • 5 Хомосапиенс

    2 0 Отговор
    Скъпи коментатори кажете нещо позитивно и нещо полезно да научим. Ако четете внимателно горе пише какво е полезно за напушеното ти увиснало, алкохолизирано измъчено от дивана тяло ОК. И дядо ми и баба ми може да не са яли авокадо но и не са шмъркали и не са пушили петлисното щастие или разноцверните хапчета. Поздрави :)
  • 6 Ганьо

    1 0 Отговор
    Тва са поредните глупости да четат тъпите мутри и мутрес най-вече и да тичат по био магазините да пазарят семенца и секви там глупости.Истината е следната всеки индивид е приспособен към местообитанието си и трябва да яде характерните за региона храни на пример в БГ ядеш ябалки и круши а в Африка банани.А и една лека справка направих в БГ боба се оказва че има 7пъти повече протеин от колкото в киноата. Така че слушайте дяда си и баба си