Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 11:30 2 118 0

Притча за истинската стойност

Можем ли да определяме истинската цена на важните неща

Притча за истинската стойност - 1

Един човек влязъл в малък антикварен магазин в Сан Франциско. В него имало предимно дрънкулки и ненужни вещи. Но на пода човекът забелязал нещо, което му заприличало на древна китайска ваза. Когато се вгледал по-отблизо, открил, че това е безценна реликва от династията Мин, чиято стойност едва ли можела да бъде изчислена. Вазата била толкова скъпа, колкото всичко останало в магазина взето заедно. Собственикът определено нямал представа за ценността на това притежание, тъй като вазата била пълна с мляко и котката му пиела от нея.

Клиентът решил, че това ще бъде сделката на живота му. Той обмислил ясна стратегия за това, как да се сдобие с вазата за малка част от действителната й стойност.

- Каква прекрасна котка имате! - казал той на собственика. - За колко бихте ми я продали?

- О, котката не се продава - казал собственикът. - Тя пази магазина от мишки.

- Но тя много ми харесва и настоявам да я купя - възкликнал мъжът. - Вижте какво, ще Ви дам сто долара за нея...

- Тя не струва толкова - засмял се собственикът, - но ако много Ви харесва, Ваша е!

- Ще ми трябва и нещо, от което да я храня - продължил човекът. - Да Ви дам още десет долара за купичката, от която пие?

- О, това вече не мога да направя. Тази купичка всъщност е древна китайска ваза от династията Мин. Тя е ценно мое притежание и нейната стойност едва ли може да бъде изчислена. Обаче, колко смешно, откакто я имам, продадох вече седемнадесет котки!

Способността да определяме стойността е една от най-редките и най-ценните дарби на света. Това особено важи за човешките отношения.

Хората, които живеят задълбочено в общността, се научават да определят и изразяват стойността на другите хора. Те са майстори по изразяване на любов в думи и жестове. Те определят високата цена и важност на другите, гледайки на тях като на безценни подаръци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА