15 Ноември, 2011 16:16 1 088 0

Починалите от дрога у нас през 2010 са 41 души

  • дрога-
  • кокаин-
  • марихуана-
  • хероин

Починалите вследствие отравяне с наркотични вещества в страната ни през миналата година са били 41, като средната възраст сред тях е 37,7 години. От тях 82,9 на сто са мъже. Това сочат данните на годишния доклад на Националния фокусен център по наркотици и наркомании, представен пред журналисти.

Освен него беше представен и Годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Близо 18 хил. български ученици от 9-и до 12-и клас са употребявали наркотик поне веднъж в живота си. От тях 30% са на възраст 15-16 години. 24,3 на сто от учениците са опитвали минимум веднъж в живота си канабис, а 8,3 на сто - амфетамини.

72 хиляди са студентите, употребили поне веднъж в живота си дрога, според данните за миналата година. 40% от студентите са присъствали през последната година на места, където са се приемали наркотици.

Хората от 15 до 64-годишна възраст, които поне веднъж в живота си са употребили канабис, са 404 хил., кокаин - 100 хил., амфетамини - 120 хил., и екстази - 100 хил.

Причините за летален изход са свръхдоза, приемане на вещество с примеси или инфекциозно заболяване като СПИН или Хепатит С. Много младежи, които употребяват наркотици, загиват и при различни форми на насилие като сбивания или се самоубиват. От около милион и триста хиляди души с проблемна употреба, 7 600 умират всяка година от свръхдоза, показват данните от доклада. Според анализаторите, това е едно от големите предизвикателства в борбата със зависимостите, тъй като въпреки предприетите мерки, броят на смъртните случаи не намалява.

40 процента от зависимите на Стария континент обаче се включват в лечение. Прави впечатление, че само пет на сто от лекуващите се са от новите страни - членки, но от друга страна употребата на дрога в тези държави е около и над средната за общността.

В някои страни, като Великобритания и Унгария например, най-актуалният проблем са набиращите скорост т. нар. дизайнерски дроги. Само за първите десет месеца на 2011 година на пазара са били открити 39 вещества, чието действие върху човешкия организъм е абсолютно непознато. У нас обаче тези наркотици все още заемат много малък сегмент от пазара. В някои страни, като Великобритания и Унгария, например, най-актуалният проблем са набиращите скорост т.нар. "дизайнерски дроги".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА