Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 14:59 1 589 0

Кризата свила потреблението на кокаин

  • кокаин-
  • наркотици-
  • амфетамини-
  • канабис

Европа остава най-големият производител на амфетамини

Кризата свила потреблението на кокаин - 1
Снимка: МВР

В страните от Евросъюза се наблюдава спад в потреблението на кокаин, съобщава в годишния си доклад Европейския център за мониторинг наркотиците и токсикоманиите. Според авторите на документа консумацията на този наркотик е започнала да спада след достигнатия максимум пред последните 10 години.

Една от главните причини за тази тенденция е финансовата криза в европейските страни. Освен това гражданите на страните от ЕС са все по-добре информирани за вредните последици от употребата на кокаина, който традиционно се смята за популярен сред богатите хора, тъй като на черния пазар цената му е достигнала 50-80 евро за 1 грам.

Във Великобритания потребителите на кокаин на възраст 15-34 години са намалели от 6,1% през 2009 г. на 4,8% през 2010 г. Подобна тенденция се наблюдава в Испания, Италия и Дания.

В доклада се казва още, че през последните 10 години кокаинът се е утвърдил като най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Около 14,5 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години са опитвали някога кокаин през живота си.

Около 17% от постъпващите за лечение наркозависими посочват кокаина като основен проблемен наркотик. Годишно в Европа се регистрират около 1000 смъртни случая, свързани с употреба на кокаин.
Много често употребата му върви ръка за ръка с употребата на алкохол. Повече от половината, които се лекуват от зависимостта си от кокаин са зависими и към алкохола.

Канабисът остава сред най-широко употребяваните незаконни наркотици в Европа. Около 78 милиона европейци или един на всеки 5 възрастни между 16 и 64 години е опитвал канабис някога през живота си.
Най-новите данни обаче показват, че има известен спад в употребата му при младежите на възраст между 15 и 34 години. Това според експертите се дължи на намаленото тютюнопушене, тъй като двете често се употребявали заедно.

Въпреки това данните за редовна употреба на канабис остават тревожни - около 9 милиона европейци между 15 и 34 години са употребили канабис през последния месец.

Синтетичните наркотици все повече се утвърждават на пазара. Около 11 милиона европейци са опитвали екстази през живота си, а 2,5 милиона са приемали наркотика през последната година.
Европа остава най-големият производител на амфетамини в света. Повишава се употребата им в Норвегия, Швеция, Латвия.

През миналата 2010 година Европол съобщи за появата на 41 нови наркотици. Притеснителна е и популярността, която придобиват така наречените законни дроги.

В рамките на последното проучване на търговците на дребно на законни дроги в интернет, проведено през юли 2011, са установени 600 онлайн магазини, рекламиращи психоактивни продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА