Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 16:46 2 056 0

Невероятната история на едно дете-чудо

  • берлин-
  • германия-
  • детето-чудо-
  • пианист-
  • кит армстронг

Детето-чудо проговорило на 9 месеца, малко по-късно вече умеело да смята. На 5 годинки свирело на пиано и композирало, на 9 вече било студент по музика, а на 12 - с дипломи по математика и пиано. Как Ви звучи дотук?

Александър Андреев представя гениалния пианист Кит Армстронг в Дойче веле

На 16 години Кит Армстронг разсъждава за музиката и математиката като истински философ: „Всеки звук може да бъде изобразен като математическа функция, а музиката – като определена група от функции, които са приятни за ухото или за музикалната интуиция на човека.”

Малкият голям гений

Удивителният млад пианист Кит Армстронг е роден в САЩ. Майка му, която е родом от Тайван, прави стремителна кариера в инвестиционна банка. Бащата е англичанин, но малкият гений никога не го е виждал. Затова пък музикалният „баща” на Кит Армстронг е легенда в света на музиката. Големият пианист Алфред Брендел, „Господ на клавирната интерпретация”, както го наричат, всъщност не преподава и последователно отказва частни ученици. Но за Кит Брендел прави единственото изключение.

„Когато го чух да свири Бах, сълзите рукнаха от очите ми”, казва патриархът – и ще му повярва всеки, който някога е слушал Кит Армстронг с програма от Бах, както ми се случи и на мен наскоро в Кьолн. Армстронг е не само удивителен виртуоз. За разлика от клавирни комети като китаеца Ланг Ланг, който превзе международните сцени с фантастичната си техника и театралните, почти циркаджийски изпълнения, Кит Армстронг очевидно осмисля музиката, той философства над нея, той я изпълнява... мъдро.

И в същото време днес 19-годишният гений изглежда като едно съвсем нормално момче: усмихнат, отпуснат, дружелюбен и спокоен. Както сам казва: "Иска ми се определено да мисля, че съм съвсем нормален човек."

Наистина, както повечето нормални момчета на своята възраст Кит обича и да спортува - играе тенис, редовно ходи на джогинг и дори жонглира, може да премята във въздуха до пет предмета. Но колкото и да е симпатична неговата скромност, всеки, който го види и чуе, начаса ще разбере, че Кит е далеч отвъд нормата. Защото ако този приветлив умник е нормален човек, то човечеството трябваше да се състои главно от гении.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА