Last news in Fakti

8 Март, 2017 03:18 25 397 15

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи

  • порти към подземния свят-
  • врата към ада-
  • сибир-
  • батагайка-
  • кратер-
  • климатични промени

Кратерът Батагайка от десетилетия плаши местното населени

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи - 1

Дълбоко в ледената сибирска пустош се намира странен и зловещ кратер, който местните са нарекли “врата към подземния свят". Това е кратерът Батагайка, който е с дължина почти 1 км, и с дълбочина от 86 метра.

Започнал да се формира през 60-те години на 20-ти век, след като голяма част от горите в района били изсечени. Изчезването на тези древни гори, забързва климатичните промени в района и води до необратими последици, една от които е топенето на дълбоко замръзналата почва, което пък на свой ред е довело до пропадане на земна маса.

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи

От години това място е обвито в мистерия и буди страх у местното население, което смята Батагайка за порта към ада и един от знаците, вещаещ идването на Апокалипсиса.

Най-обезпокоителното около този кратер обаче, е фактът, че той не спира да расте с неимоверно голяма скорост.

Изследвания, направени от Франк Гюнтер от института Алфред Вегенер са показали, че Батагайка нараства средно с 10 метра на година през последното десетилетие. В по-топлите години е нараствал с до 30 метра.

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи

Това пропадане на почвата е разкрило дълбоко заровени гори, животински останки, както и записи на климатичните промени от стотици хиляди години.

Бързите темпове, с които кратерът Батагайка се разширява, будят опасения, че в следващите години, благодарение на глобалното затопляне, той ще достигне до една от близките долини, което би довело до колапс на огромни територии от земната повърхност.

Това "пропадане" на земна маса, което все по-често се случва в северното полукълбо, може да са лош знак за бъдещето, тъй като земята продължава да се затопля.

Порта към ада

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи

Историите за т.нар. „врата към подземния свят“ са зловещи и мрачни. Местното население се страхува от кратера и твърди, че от дълбините му се чува „бучене от подземния свят“.

За учените обаче, този кратер представлява врата към древната история на Земята, времето от преди 200 000 години. Кратерът разкрива как се е изменял климата и как се е оформял региона след последната ледникова епоха.

Страшните звуци, които плашат местните жители, вероятно се дължат на свлачища от вътрешната му страна, която е с размери от един километър по дължина и с дълбочина поне 86 метра.

Портите към подземния свят в Сибир стават все по-големи


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    83 4 Отговор
    Интересно? Ако отида да живея в тоя кратер, ще ме търсят ли от НАП за данъци? Аз съм навит. Мястото е бижу - направо издълбана къща, само трябва да си нося спален чувал с възглавница, и леген за вода кат вали да си пийвам. А като дойдат туристите ще играя ролята на Дяволо и понеже няма как да се къпя положжително ще съм черен кат мискин. Ето, най-накрая и аз да открия мястото на своето спасение, няма нужда да мечтая за друга планета от ада тук. тенкю за статията!

    Коментиран от #2, #9

  • 2 БОБИ

    61 4 Отговор

    До коментар #1 от "Оги":

    Вземи бира идвам и аз.Единия ще бучи другият ще вие и ще привличаме туристи без платноходки и яхти.
  • 3 Турист

    38 2 Отговор
    Не трябваше да я давате тази идея сега ще се пренасели даже започнаха заминките на земя
  • 4 леле

    8 8 Отговор
    в Сибир не е ли студено?
  • 5 niki

    20 2 Отговор
    аз също бих се присъединил към групата отшелници,все пак ние тук сме си в някакъв наш АД.демек сме свикнали с почти всичко и ако сме там не от "НАП" ми никой няма да ни притеснява.
  • 6 бай Пешо

    18 3 Отговор
    В България отдавна са се отворили.....е поне в нещо сме Първи
  • 7 Минчо

    13 2 Отговор
    Какви са тези местни жители?
    Гледам, че е пълна пустош наоколо!
  • 8 Корковата тапа

    11 1 Отговор
    И ще излезне луцифер от някоя от дупките.
    Тогава ще настъпи края на света!
    Праведните ще се възнесат в рая, а грешниците ще останат тук на земята която луцифер ще превърне в ад по свой образ и подобие!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пепи

    9 1 Отговор
    Местните жители - на тях надали им пука за звуците които се чуват оттам.А и надали ги и чуват.Само поддържат мита за да идват туристи.А и каква е тази невероятна скорост от 10 метра за година.Той половината вече е залесен.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ФАК УСА

    4 5 Отговор
    Глобално затопляне - пълни глупости. Поредните драсканици, нямащи нищо общо с истината. От това глобално затопляне достигнахме месец Януари 2017 - най-студеният Януари от 32 години насам. Евем ти и затоплянето.

    Коментиран от #13

  • 13 11111

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАК УСА":

    Прочети малко за глобалното затопляне и тогава коментирай, г-н Студен Януари
  • 14 Пешо

    0 0 Отговор
    Тая черна дупка, всъщност въобще не е бездънна яма, както изглежда на снимките!
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор
    И по другите сайтове като излезе това преди три дни снимките бяха разбъркани. Мисля, че първата снимка, където е вече дупка ,трябва да е последна хронологично. Другите снимки са процесът на пропадане на земята, преди да зейне дупката. Кой да ти обясни, кой да ти каже ?
    Има и в уикито статия.