Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 15:57 989 0

Европа с план срещу опасните бактерии

  • брюксел-
  • белгия-
  • ек-
  • план-
  • инфекции,-
  • резистентни-
  • лекарства-
  • бактерии

Като се има предвид, че всяка година в ЕС близо 25 000 пациенти умират вследствие на инфекции, причинени от резистентни към лекарства бактерии, а разходите, свързани с медицинските грижи и загубата на производителност, надхвърлят 1,5 млрд. евро , антимикробната резистентност е все по-сериозен здравен проблем в ЕС. Днес, в навечерието на Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците, Европейската комисия представя цялостен план за действие срещу антимикробната резистентност (АМР), съдържащ 12 конкретни действия, които да бъдат предприети в тясно сътрудничество с държавите-членки.
Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали заяви: „Необходимо е да предприемем бързи и решителни действия, ако не искаме да загубим антимикробните лекарства като основен способ за лечение на бактериални инфекции както при хората, така и при животните. Оповестените днес 12 конкретни действия за следващите пет години биха могли да спомогнат за ограничаване на антимикробната резистентност и за разработване на ново антимикробно лечение. За успешното прилагане на тези действия се изисква обединяване на усилията на ЕС, държавите-членки, здравните специалисти, промишления сектор, земеделските производители и редица други заинтересовани страни.“
Г-жа Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на изследователската дейност и иновациите, добави: „Разработването на следващото поколение антибиотици е от решаващо значение, ако искаме да запазим предимството си по отношение на бактериите и други резистентни към лекарства патогенни организми. Инвестирането в научноизследователска дейност и иновации е възможно най-доброто, което може да бъде направено за пациентите, и Комисията полага усилия съвместно с промишления сектор и държавите-членки за превръщането на тази цел в приоритет. Усилията ще продължат и в рамките на „Хоризонт 2020“ — бъдещата ни програма за финансиране на научни изследвания и иновации".

Нарастваща резистентност
Данните относно антибиотичната резистентност в ЕС, публикувани днес от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), показват, че резистентността към разработените като последно средство за лечение антибиотици нараства в Европа. Така например резистентността към патогенни организми, които често причиняват пневмония и инфекции на пикочните пътища в болниците, нараства на територията на Европа и вече е факт в редица държави.
Ключови действия
Планът за действие обхваща седем области, в които мерките са най-належащи:
- гарантиране, че антимикробните средства се използват по подходящ начин както при хората, така и при животните,
- профилактика на микробните инфекции и ограничаване на тяхното разпространение,
- разработване на нови ефикасни антимикробни средства или алтернативи за лечение,
- осъществяване на сътрудничество с международни партньори за ограничаване на рисковете от разпространение на АМР,
- подобряване на мониторинга и наблюдението в хуманната и ветеринарната медицина,
- научноизследователска дейност и иновации,
- предоставяне на информация, образование и обучение.
В предложението се посочват и 12 конкретни действия:
- повишаване на осведомеността относно правилното използване на антимикробните средства,
- укрепване на законодателната рамка на ЕС по отношение на ветеринарните лекарства и медикаментозните фуражи,
- въвеждане на препоръки за разумно използване на антимикробните средства във ветеринарната медицина, включително доклади за последващи действия,
- засилване на профилактиката и контрола на инфекциите в болниците, клиниките и т.н.,
- въвеждане на правни инструменти за засилване на профилактиката и контрола на инфекциите при животните в новото законодателство на ЕС за здравето на животните,
- насърчаване на безпрецедентно сътрудничество, за да може новите антимикробни средства да стигнат до пациентите,
- насърчаване на усилията за анализиране на необходимостта от нови антибиотици във ветеринарната медицина,
- създаване и/или укрепване на многостранни и двустранни ангажименти за профилактика и контрол на АМР,
- укрепване на системите за надзор на АМР и консумацията на антимикробни средства в хуманната медицина,
- укрепване на системите за надзор на АМР и консумацията на антимикробни средства във ветеринарната медицина,

- засилване и координиране на научноизследователската дейност,
- подобряване на предоставянето на информация за АМР на широката общественост.
Контекст
Антимикробните средства включват антибиотиците, които са от решаващо значение за лечението на хората и животните, и могат да се използват също така като дезинфекционни и антисептични средства, както и като други хигиенни продукти. Използването им понижи значително опасността от инфекциозни заболявания. Без антибиотиците медицината е немислима, като те се използват при широко разпространени процедури като трансплантации и химиотерапия.
С течение на годините обаче бактериите станаха резистентни към антибиотиците, като тази резистентност се проявява при вътреболнични инфекции, инфекции на дихателните пътища, менингити, диария и предавани по полов път инфекции.  Резистентните бактерии могат да се предават от животните на хората чрез хранителната верига или посредством пряк контакт.
През 90-те години на миналия век антимикробната резистентност беше призната за сериозна заплаха за общественото здраве. От този момент нататък Комисията предприе различни инициативи и действия, обхващащи различни сектори, като хуманната и ветеринарната медицина, храните и фуражите и научноизследователската дейност. Оповестеният днес план за действие е последната от поредицата мерки, предприети от Комисията за справяне с антимикробната резистентност.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА