Last news in Fakti

18 Март, 2017 20:00 2 248 7

Буда: Аз съм непредсказуем

Буда: Аз съм непредсказуем - 1

Веднъж Буда пътувал от едно село за друго. Било горещо, той вървял по брега на реката, пясъкът бил мокър и по него оставали следи.

Случило се така, че велик астролог завършил обучението си в Каши, цитаделата на индийското знание, и се връщал вкъщи. Той завършил обучението си и станал съвършен в предсказанията.

Неочаквано видял следи в пясъка и не могъл да повярва на очите си. Това били следите на велик цар, който управлявал света.

„Или цялата ми наука е фалшива, или това са следи на велик цар. Но ако е така, какво прави цар и владетел на света в такова малко село бос по пясъка?” –помислил си той.

И великият астролог тръгнал по следите, оставени в пясъка.

Буда седял под едно дърво. Приближавайки го, астрологът се озадачил още повече. Пред него седял цар, но изглеждал като същински просяк.

Смутеният астролог се обърнал към Буда:

- Моля те, разсей съмненията ми. 15 години се обучавах в Каша, 15 години от живота си посветих на науката на предсказването. Ти измамник ли си или владетел на целия свят? Ако кажеш, че си измамник, ще изхвърля всичките си скъпоценни книги в реката, защото те са безполезни. Ще ги изхвърля и ще си отида в къщи, защото напразно съм загубил 15 години от живота си.

Буда отворил очи и казал:

- Смущението ти е естествено. Ти случайно срещна изключителен човек.

- Каква е тайната ти? – попитал астрологът.

- Аз съм непредсказуем! Не се тревожи и не изхвърляй книгите си. Почти е невъзможно да срещнеш подобен човек. Твоите книги говорят истината. Но в живота винаги има изключение от правилата.

Астрологът попитал:

- Как си станал непредсказуем?

Буда отвърнал:

- Аз съм внимателен, не правя една и съща грешка два пъти. Намирайки се в състояние на постоянно осъзнаване, аз станах жив. Ти не можеш да ме разгадаеш, никой не може да предскаже следващия момент от моя живот. Той е неизвестен даже на мен самия. Той израства!

Тогава астрологът паднал в краката на Буда и помолил за посвещение и прошка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    5 9 Отговор
    Забрави народа Христовата вяра и се обърна към източните лъжеучения...
  • 2 тотю

    4 3 Отговор
    Абе как може да пишете за Буда - точно преди изборите?
  • 3 тодор

    6 3 Отговор
    Има един бог Тангра, за българите - българино!

    Коментиран от #7

  • 4 И ъкъла го няма

    2 2 Отговор
    Защо смятате че всичко друго крие истина, като истината е православие?!? Светлина от светлина, бог истинен от бог истинен, роден не сътворен, едносъщен с Отца и чрез когото всичко е станало.. а 90% от българите се самоопределили като христиани, да бе...
  • 5 Иван

    2 1 Отговор
    Аман от чуждопоклонници и лъжливи божества. Има един Бог и това е Господ Иисус Христос! Събинче, моме, стига с тия източни глупости, виж си дедите Кой Бог са почитали и не пиши глупости, мила.
  • 6 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Да беше казал някой на бившата му жена,че е непредсказуем!Защото принц Сидхарта (Буда),вече е женен и с малък син,когато го осенява идеята са съвършенство,та изоставя семейството си и хуква да дири духовно просветление...
  • 7 Бартоломеев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "тодор":

    Какав Тангра бе ....... и ти ли почна с теа туземски истории, по време на Тангра българите са ходили по дърветата, само простотията им е останала същата инак се движат на крака