Last news in Fakti

27 Март, 2017 10:42 5 869 4

Притча за Любовта и Раздялата

Притча за Любовта и Раздялата - 1

Седяли заедно в парка Любовта и Раздялата и както всеки ден, наблюдавали по двойките наоколо и клюкарствали за тях. Раздялата казала на Любовта:
- Хайде да се хванем на бас, че мога да ги разделя.
- Нека да отида до тях само веднъж и после можеш да правиш каквото искаш. Нека видим дали ще успееш да ги разделиш - казала Любовта.
Раздялата се съгласила. Любовта отишла при двойката, докоснала ги и видяла как през очите им прехвърча искра. Любовта отишла и казала на Раздялата:
- Сега е твой ред.
- Не, сега нищо не мога да направя - казала тя. Сърцата им са пълни с любов. Ще ги навестя по-късно.
Минало време. Раздялата отишла в дома на двойката. Там видяла, че жената вече е майка с бебе в ръцете, а до нея бил мъжът, баща на детето. Раздялата се надявала, че любовта им вече си е отишла, но като погледнала в очите им, видяла там Благодарността. Раздялата си казала: "Ами ще мина после пак".
Минали години. Раздялата пак навестила дома им. Там видяла как децата си играели из къщата, бащата тъкмо се връщал, уморен от работа, майката успокоявала едно от децата. Раздялата решила, че сега е моментът. И Любовта и Благодарността отдавна трябвало да ги няма. Но като погледнала в очите им, там видяла Уважението и Разбирането.

- После пак ще погледна - казала тя.
И пак се върнала. Децата вече били пораснали, родителите им помагали със съвети и напътствия. Погледнала в очите им и разочаровано въздъхнала - там било Доверието. "Няма къде да ми избягат, пак ще дойда", си казала Раздялата.
Минало време и Раздялата пак отишла в дома им. Там си играели внуците, а една старица си плетяла до камината. Раздялата се зарадвала, мислела, че нейното време най-накрая е дошло и поискала да погледне в очите на старицата. Но тя станала и излязла от къщата. Раздялата тръгнала след нея. Старицата отишла на гробището и седнала пред гроба на мъжа си. "Закъснях!", си казала Раздялата. Времето е свършило моята работа" и погледнала в очите на старицата. А там видяла сълзи и спомени.

В спомените на страрицата вечно щели да живеят Любовта, Благодарността, Уважението, Разбирането и Доверието.

***

Нека не позволяваме на Раздялата и нейните отровни Разочарование, Огорчение и Мъка да изместят красивите и стойностни Любов, Благодарност, Уважение, Разбиране и Доверие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рецензента

    1 6 Отговор
    Колежке, толкова много учене и за какво? Притчи?!
  • 2 Хареса ми

    11 0 Отговор
    Дано повече хора се замислят върху написаното!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Дедо ПОП

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хареса ми":

    Събинчето много хубави притчи си пуска тука, но такива ,,колеги" като тебе, не могат да ги осмислят !Браво Събина !!!
  • 4 Дедо ПОП

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хареса ми":

    Коментарът ми е за ,,Рецензента" . Извинявам се !