Last news in Fakti

13 Април, 2017 05:46 3 751 2

Какво става с телата ни, щом спрем да спортуваме?

  • спортуване-
  • тела-
  • спорт-
  • тренировки-
  • странични ефекти

Преустановяването на тренировките има някои странични ефекти

Какво става с телата ни, щом спрем да спортуваме? - 1
Снимка shutterstock

Седмиците и месеците на упорит труд и лишения са дали своя резултат и сте успели отново да влезете във форма. Отървали сте се от всички излишни килограми и вече спокойно носите онези тесни панталони, които само до преди няколко седмици обмисляхте да подарите.

Сега обаче, на дневен ред изскача един много важен въпрос: Трябва ли да спрете да спортувате? Преди да дадете категоричен отговор, първо помислете.

Според сп. Exercise and Sports Science Reviews преустановяването на тренировките има някои странични ефекти, които е добре да избегнете.

Кръвното ви налягане се повишава

В първите дни, след като спрете да спортувате, се наблюдава покачване в кръвното налягане. Организмът ви се приспособява към по-бавното кръвообращение, предизвикано от завръщането към заседнал начин на живот, а процесът продължава около две седмици.

Започвате отново да трупате килограми

Когато спрете да спортувате, метаболизмът се забавя само седмица след това, показват данните от проучване.

Лошото настроение често ви спохожда

Ще откриете, че само седмица, след като сте се отказали от тренировките, вие сте станали кисели, раздразнителни, избухливи и ядосани. Това също е страничен ефект, при който организмът ви се опитва да се приспособи към новия ви ритъм. Започвате да чувствате раздразнение, дори и внезапно изтощение и промяна в настроенията.

Мускулите ви отслабват

Стегнатите мускули, с които сте се сдобили през времето на тренировки, може да започнат да се свиват, когато решите, че няма да спортувате повече. След две седмици пълна липса на физически упражнения, се забелязва значително понижаване на мускулната маса.

Губите издръжливостта си

Около две седмици, след като сте се сбогували с тренировките и спортните занимания, ще откриете сами, че се задъхвате, когато се изкачвате по стълбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    не ви боли нищо,имате време и пари да работите върху умът си ,а също и да изкарате някой лев в повече.
  • 2 ФИИ

    1 0 Отговор
    Евала! Тази статия е плод на много години, скъпи и много сложни изследвания на милиони хора по света!