Last news in Fakti

21 Април, 2017 19:01 6 157 4

Най-странният бозайник на света може да оцелява без кислород

  • бозайник-
  • без кислород-
  • гол плъх-
  • странни

Тези същества са се научили да имитират поведението на растенията

Най-странният бозайник на света може да оцелява без кислород - 1
Снимка: shutterstock

Може би помните тези създания от анимационното филмче "Ким Суперплюс", понеже те са толкова странни и невероятни. Голите плъхове обаче, много често са пренебрегвани и не получават уважението, което заслужават.

Тези странни на вид същества са изключително умни, че са се научили да оцеляват в бедна на кислород среда, усвоявайки поведението на растенията.

Бозайникът, който няма козина и живее дълбоко под земята, е най-дълголетният вид плъх (женските живеят до 23 години, а мъжките — до 28), той не се разболява от рак и е безразличен към много видове болка.

Нима има начин това животинче да стане още по-странно? Всъщност, да. Голите плъхове могат да мога да движат предните си зъби независимо един от друг и дори ги използват като клечки за хранене.

Те са едни от двата вида бозайници, чието социално поведение наподобява това на мравките. Имат кралица гол плъх, която ражда малките, войници и работници.Най-странният бозайник на света може да оцелява без кислород

Техните усти се затварят зад зъбите, което им позволява да копаят, без да пълнят устната си кухина с пръст.

Може би се чудите какво общо има историята на голите плъхове с вас?

Освен факта, че това са най-дълголетните и здрави бозайници на планетата, те могат да са ключа към разработването на нови лечения при болести като сърдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт, рак.

Голите плъхове идват от Африка, а сега учените най-сетне са разбрали защо тези създания могат да оцелеят в продължение на часове, в среда без кислород, условия, които ще убият човек в рамките на няколко минути.

Изследователи са открили, че тези бозайници са се научили да изгарят захар или фруктоза, за да произвеждат енергия без кислород. Те правят това по метаболитен път, подобно на растенията.

"Големият плъх пренарежда някои от основните блокове на метаболизма, за да го направи супер толерантен към ниски кислородни условия", обяснява професор Томас Парк от университета на Илинойс в Чикаго, САЩ.

По време на проведените лабораторни тестове, гризачите били поставени в безкислородна среда. Те оцелели без видими последствия цели 18 минути. Други гризачи, като мишките, успяват да оцелеят едва 20 секунди при същите условия.

При нива на кислорода, достатъчно ниски, за да убиват хората, тези създания могат да оцелеят в продължение на 5 часа. Учените смятат, че заради пренаселените дупки, в които живеят, плъховете са се научили да оцелеят с много малко кислород.

Най-странният бозайник на света може да оцелява без кислород


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    9 0 Отговор
    и татуировка си направил тоз голия!
  • 2 mediator37

    4 0 Отговор
    Ако има царица -майка, има ли търтеи ?
  • 3 Бозайник

    6 0 Отговор
    Най-дълголетните бозайници???

    Коментиран от #4

  • 4 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бозайник":

    Явно имат в предвид подразделение "плъхови" .