Last news in Fakti

21 Май, 2017 18:49 3 304 1

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ)

  • нови видове-
  • списък-
  • международен екип-
  • същества-
  • растения

Мравка и паяк, с имена на герои от Игра на тронове и Хари Потър се наредиха в челната десетка на списъка за 2017 г.

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ) - 1

Малък паяк и вид мравка, чиито имена са вдъхновени от популярни съвременни романи, застават редом до дървесен щурец с ярко розов цвят и риба скат, обитаваща сладки води, се наредиха в топ 10 на тазгодишния списък на новооткрити видове, съобщи АП.

Сред създанията, за чието съществуване научаваме едва сега, има още всеяден плъх, морски червей с форма на поничка, стоножка с повече от 400 крака и друа, която може да жовее както на сушата, така и във водата. В списъка има и представители на растителния свят, като орхидея, чиито цветове удивително приличат на дявол и дървесен домат, който сякаш кърви, когато бъде разрязан.

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ)

Списъкът се изготвя за 10-та поредна година от Международния институт за проучване на видовете (IISE), създаден към Колежа по природни науки и лесовъдство на щатския университет на Ню Йорк.

"За тези 10 години в нашите списъци бяха назовани и описани почти 200 000 нови вида. Това може да се разглежда единствено като добра новина, тъй като доказва, че няма криза в биологичното разнообразие на планетата ни и внася малко оптимизъм в мрачната статистика, според която губим видове по-бързо, отколкото откриваме нови", заяви Куентин Уилер, който е учредител на IISE.

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ)

"Скоростта, с която различни представители на флората и фауната изчезват от лицето на Земята е ужасяваща. В наши дни видовете изчезват 1000 пъти по-бързо, отколкото в праисторията. Ако не забързаме темповете за изследване и откриване на нови видове, рискуваме никога да не опознаем милиони видове и да не узнаем какви невероятни и полезни неща бихме могли да научим от тях."

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ)

Най-значимият фактор за бързото изчезване на видовете са хората, заяви Уилер.

В тазгодишният списък на новите видове, съставен от международен екип от специалисти за Колежа по природни науки и лесовъдство към щатския университет на Ню Йор, има създания от Азия, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Папуа-Нова Гвинея.

Кои са създанията, за които не сме и подозирали до днес? (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучето шаро

    2 0 Отговор
    На снимките всички са женски ....