Last news in Fakti

24 Май, 2017 10:13 9 302 4

Удивителната способност на пилетата, пред която нашето зрение бледнее

  • кокошки-
  • зрение-
  • цветове-
  • способност-
  • птици-
  • цветно зрение-
  • рецептори-
  • фоторецептори-
  • ретина

Въпреки че не могат да виждат в тъмното, птиците виждат много повече цветове от нас

Удивителната способност на пилетата, пред която нашето зрение бледнее - 1
Снимки: shutterstock

В продължение на векове, хората са били в неведение за способностите на животните да виждат и възприемат цветовете. Скорошни изследвания разкриват как различни представители на животинското царство виждат света.

Сред удивителните им открития се нарежда фактът, че кокошките, за които е известно, че не могат да виждат в тъмното, имат способността да различават много повече цветове от нас хората.

Миналата година, група шведски учени потвърди, че пилетата различават цветове в променящи се светлинни условия. По време на наблюденията им, те открили, че когато е светло, пернатите се възползват от цветното си зрение, за да направят разлика между узрял и зелен плод, както и да разпознаят посестримите си.

Оказало се, че рецепторите в ретината на кокошките са така организирани, че позволяват на тези птици да виждат много повече цветове от повечето бозайници, обяснява д-р Джоузеф Корбо, професор по офталмология от САЩ.

В епохата на динозаврите повечето бозайници са били принудени да станат нощни животни, за да не се озоват между зъбите на някой хищен динозавър. Това продължило милиони години. Това обаче не се отнася до птиците. Според едно от най-разпространените схващания днес, птиците са наследници на динозаврите и в нито един момент от историята на своята еволюция, те не са били активни през нощта. Вследствие на това птиците имат много по-съвършено цветно възприятие от бозайниците.

Нощното зрение зависи от фоторецептори в ретината, известни като пръчици, докато дневното зрение разчита на друг тип фоторецептори, наречени конуси.

„Човешката ретина има конуси, чувствителни към червения, синия и зеления спектър”, обяснява Корбо и допълва: „Ретината на птиците има още един вид, който разпознава спектъра на лилавото, включително и част от ултравиолетовите лъчи, както и специализиран рецептор, наречен „двоен конус”, който предполагаме, че им помага да засичат движение.”

В заключение можем да кажем, че ако ние сме способни да различаваме около милион цветове, то нашите пернати приятели са способни да различат над 100 милиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Удивителната способност на пилетатат, пред която нашето зрение бледнее

    То, хубаво, но няма да е лошо да си поправите и заглавието.
  • 2 Кирил

    4 1 Отговор
    Браво.
  • 3 офис мениджър със 100 жени подчинени

    28 0 Отговор
    ааа, сега разбирам защо се гримират нашите кокошки в офиса....
  • 4 ОЧО

    4 0 Отговор
    Та както разбрахме или пилетат говорят-казали са на автора на статията,или са присадили очи от пиле пак на автора на статията.