Last news in Fakti

29 Май, 2017 16:37 2 545 1

Касини преодоля най-страшния и опасен етап от пътуването си (ВИДЕО)

  • касини-
  • сатурн-
  • наса-
  • опасности-
  • пръстен-
  • пътуване-
  • космически апарат

Космическият апарат премина през най-опасния пръстен на Сатурн и се отправи към грандиозния финал на своята исия

Касини преодоля най-страшния и опасен етап от пътуването си (ВИДЕО) - 1
Снимка shutterstock

Космическият апарат "Касини" завърши шестото си гмуркане между Сатурн и неговите пръстени на 28 май. Това беше най-опасното до сега преминаване на апарата, който се стрелна право през вътрешния ръб на пръстен D, съобщи Space.com.

Малкият космически кораб, който ще се разбие в повърхността на Сатурн по-късно тази година, е резултат от съвместните усилия на учените от НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция.

По време на преминаването, апаратът изключи и обърна своята широка антената пред себе си като щит. Това действие е първото подобно от април насам, когато "Касини" направи първото си гмуркане през пръстените. Този път учените не знаеха дали района между пръстените и Сатурн е безопасен и свободен от отломки.

Сега апаратът направи първото от четирите преминавания през най-вътрешния рехав пръстен на планетата. Космическият апарат направи преминаването към 10:22 EDT (17:22 българско време) в неделя, но учените очакваха да могат да установят контакт с него едва тази сутрин, около 06:29 ч. бълг. време (23:29 EDT), когато апаратът вече ще е в състояние да се обърне и да възобнови контакта със Земята.

Изследователите определиха период от 6 минути, през който имаше най-голяма вероятност "Касини" да се сблъска с пръстеннови частици. През това време инструментът, предназначен да идентифицира радио и плазмени вълни може да открие плазмени облаци, докато частиците удрят антенната чиния. Той е изнесен извън чинията, което му позволява да направи оценка на частиците, докато останалата част от кораба е защитена.

От НАСА се надяват, че по време на тази обиколка около Сатурн, "Касини" да е заснел ръба на пръстени А и Е, както и пространството между тях, за да се проучи структурата на пръстените и как техните частици взаимодействат.

Следващото гмуркане на "Касини" отново ще го преведе през границата на пръстен D, макар и не толкова далеч.

След като "Касини" завърши всички свои 22 гмуркания през сатурновите пръстени, ще започне финалната фаза от неговата мисия — "Grand Finale".

Космическият кораб ще потъне в атмосферата на Сатурн на 15 септември, устремен към своя фатален край. До тогава той ще продължи да изпраща данни към Земята, докато не загуби контакт и изгори.

Маневрата ще защити спътниците на Сатурн от всяко по-нататъшно замърсяване със земни микроорганизми и ще събере ценни подробности за атмосферата на планетата в последните си мигове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Само да не заразим с наши организми Сатурн ! Макал, че при -178 градуса не е ясно, кой ще е този организъм ?