Last news in Fakti

8 Юли, 2017 12:00 4 095 0

Полезно е да спим до късно през уикенда

  • сън-
  • дълъг сън-
  • уикенд-
  • късно ставане-
  • почивни дни-
  • учени-
  • памет-
  • отслабване-
  • мозък-
  • почивка

Положителният ефект от това бе доказан научно

Полезно е да спим до късно през уикенда - 1
Снимка: shutterstock

Ако някой ви каже, че да спите до късно и да се излежавате в леглото през уикенда не е добре за вашия организъм и трябва да се отървете от тази вредна практика — не му вярвайте.

Учени установиха колко полезно всъщност е късното ставане.

В ново изследване, публикувано в списание Sleep, учени твърдят, че през почивните дни, в края на 5-дневната ни работна седмица, спането до късно ни прави по-умни и по-снажни.

В проучването били анализирани данните от съня на 2 156 доброволци, на които бил изчислен и индексът на телесна маса.

Тези, които не си доспивали пред седмицата, но през почивните дни ставали от леглото доста късно, били с по-ниско тегло от останалите.

"Дългият сън през уикендите изглежда, че действа като биологичен предпазен механизъм, с който организмът ни се справя с недоспиването и преумората от работната седмица. Липсата на сън е един от водещите фактори за затлъстяване", твърдят авторите.

Отдавна е известно, че хората, които спят малко, често придобиват лоши хранителни навици и заради това бързо казват килограми.

Липсата на сън води до промяна в нивата на кръвната захар, което от своя страна обостря апетита ви. За да балансирате нивата на захарта вие започвате да се тъпчете с храни, богати на захар, а това неминуемо води до затлъстяване и до още безсънни часове. В крайна сметка вие отново чувствате постоянна умора.

Но изследователите не спират до тук. Според тях, по-продължителното спане през уикендите ни прави и по-умни.

Когато сте изморени и недоспали, паметта ви започва да ви върти номера. Липсата на достатъчно сън се отразява на мисловната ви дейност и мозъкът ви започва да изключва. Когато обаче спите дълго, мозъкът си почива, възстановява се и започва да обработва информация, която преди това не е имал възможност да анализира. Така вие подобрявате и паметта си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА