30 Септември, 2017 14:41 4 046 1

Перфектните условия за хубав и пълноценен сън са…

  • сън-
  • пълноценен сън-
  • здрав сън-
  • анкета-
  • заспиване-
  • условия-
  • перфектни условия-
  • отпочинали

За да спите като бебе и да сте бодри и отпочинали на сутринта, са ви нужни няколко неща

Перфектните условия за хубав и пълноценен сън са… - 1
Снимки: shutterstock

Темата за пълноценния и здрав сън е сред онези, които често се появяват в рубриките с любопитни, здравни и житейски теми, като в повечето случаи се обръща внимание на вредата от липсата на хубав сън.

Почти всяка седмица се появява някое ново проучване, изследване или резултати от обществено допитване, които обясняват проблемите на заспиването, причините за безсънието и дават всевъзможни съвети и препоръки за подобряване на съня.

Поредното подобно проучване се появи миналата седмица, за да обясни кои са ПЕРФЕКТНИТЕ условия за хубав, здрав и пълноценен нощен сън. То е било поръчано от британската компания Eve Sleep, която се занимава с продажбата на продукти свързани със съня.

Резултатите от него показват, че, за да се наспите добре и да бъдете бодри и отпочинали на сутринта, температурата в спалнята ви трябва да е 16 градуса, помещението да е тъмно, чисто и с бели стени, а чаршафите да са сменяни скоро.

Освен това върху леглото ви трябва да има 2 възглавници, а вие да сте облечени с пижама.

Известно е, че тялото и мозъка на човек, се нуждаят от 8 часа сън през нощта, за да могат пълноценно да се възстановят от умората и напрежението, натрупани през деня. Според новото изследване, идеалният час, в който да отпътувате към страната на сънищата е 22:39 ч.

Експертите препоръчват още да приберете телефона си далеч, поне 37 минути преди да се мушнете под завивките и да затворите очи. Оказва се обаче, че едва 2/3 от 2000-те участника в допитването, следват този съвет.

Резултатите още сочат, че повечето хора спят по-добре, ако партньорът им не е с тях в леглото. По-склонни да изгонят половинката си на дивана в името на хубавия сън, са жените.

Перфектните условия за хубав и пълноценен сън са…

40 % от анкетираните пък са заявили, че заспиват само ако в стаята е съвсем тъмно, а 25% държат на пълната тишина.

Един от най-разпространените ритуали преди заспиване, е четенето на книга в леглото. Една трета от анкетираните са заявили, че предпочитат старомодните хартиени книги, в сравнение с феновете на таблетите и електронните книги, които са три пъти по-малобройни.

Повечето британци спят на дясната си страна, със свити крака. По гръб спят само 5%. Всеки пети мисли, че сексът е гаранция за здрав сън.

Макар почти всички анкетирани да са заявили, че се нуждаят от най-малко 7-8 часа сън на нощ, една трета от тях не могат да си спомнят кога за последно са спали толкова продължително. Половината от участниците в допитването признават, че след неспокоен сън са по-раздразнителни, а една четвърт признават, че в такива дни ядат повече вредни храни.

Перфектните условия за хубав и пълноценен сън са…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадина

    1 0 Отговор
    16 градуса? Откачена работа. У дома ако е под 24 жената ще избяга.