25 Юли, 2017 06:31 3 707 1

Виареджо – меката на луксозните яхти (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • яхти-
  • луксозни яхти-
  • виареджо-
  • италия-
  • производство-
  • корабостроене

На пръв поглед Виареджо, италиански град в региона Тоскана, е типичният курортен град. Всъщност италианското градче е известно с корабостроилниците си, занимаващи се предимно с производството на луксозни яхти, съобщава Би Би Си.

През изминалата 2016 г. са продадени 370 от построените в града луксозни яхти, но колективно тези продажби са донесли приблизително 4 млрд. евро на производителите. Тази година пък най-скъпата яхта, продадена до този момент, е струвала близо 155 млн. евро, съобщи Boat International, която съпоставя данните от индустрията.

Виареджо е мястото, където се правят около една пета от всички луксозни яхти, които могат да бъдат притежавани единствено от най-големите богаташи. Самият кмет на града Джорджо дел Гингсара определя Виареджо като „меката на корабостроенето“.

Града навлиза във въпросната индустрия още преди около 200 години, през 1819 г., когато е построен първият док. Тогава започнали да се строят изключително масивни и устойчиви дървени кораби, чиято главна цел била да транспортират огромните количества мрамор до големите пазари.

Винченцо Поерьо, главен изпълнителен директор на корабостроителната фирма Benetti, със седалище във Виареджо, вярва, че креативността на италианския народ е допринесла за успеха на индустрията. Тоскански градове като Лука, Пиза, Сиена и Флоренция са известни със своята майсторска изработка на статуи, дрехи и сгради още от стари времена. Затова хората, които са заложили на италианската изработка очакват, както интериорът, така и екстериора на яхтата, да изглеждат перфектно.

Разбира се, нужен е много повече от артистичен усет за строенето на яхти, предназначени за мултимилионерите. За такива големи и скъпи проекти, инженерните умения са от решаващо значение, както и добрата организация. Единствено по този начин се гарантира, че лодката ще бъде изградена навреме, ще отговаря на бюджета и, най-важното, ще бъде същинска наслада за окото на всеки.

Докато някои производители на яхти предприемат нов проект, само и единствено само, ако имат поръчка, други скачат в необятните води и решават да рискуват, разчитайки на своя талант в строенето и дизайна. Този подход започва да се разпространява бързо в последно време, като някои корабостроителни фирми, включително Benetti и Perini Navi, изграждат по-малки на размер луксозни яхти, без да са получили поръчка. Но за фирмите, които инвестират милиони, въпреки че все още не знаят дали ще могат да намерят клиент, това е рискова стратегия.

Бурак Акгул, главен директор на корабостроителната фирма, Perini Navi, обаче изобщо не е притеснен за своя бизнес. "Винаги има някой, който е готов да плати и да се позабавлява, всичко е въпрос на това дали ще успеем да угодим на прищевките на купувачите. Знаете, богаташите предпочитат да получат яхтата си веднага.", шегува се той.

Италианската корабостроителна индустрия е почти ненадмината, но се изправя пред известна конкуренция от страна на другите производители в Европа, както и в Китай. "Характерна особеност на италианците е индивидуализмът и творчеството. Може би купувате немска кола, защото германците са по-добри в организацията, но ако искате да купите произведение на изкуството, вероятно ще отидете в Италия", казва Масимо Пероти, собственик на корабостроителната фирма San Lorenzo.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ZARKO

    3 0 Отговор
    Taq qhta kyrti (na klipcheto)