Last news in Fakti

24 Юли, 2017 16:05 7 733 7

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация

  • тела-
  • мумии-
  • цивилизация-
  • неизвестна-
  • сибир-
  • волжка българия-
  • персия-
  • зелени яр-
  • некропол

Телата са лежали векове наред сред трайно замръзналата земя на Сибир

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация - 1

Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и скъпи кожи", бяха открити наскоро, сред трайно замръзналата земя на Сибир, където са лежали векове наред, съобщава Siberian Times.

В съобщение на губернатора на Ямало-Ненецката автономна област се казва, че скорошното откритие включва две мумии, обвити в дебел текстилен материал, кожи, дървесна кора и изработени от мед пластини. Те са представители на неизвестна цивилизация, която има изненадващи връзки с Волжка България и Персия, се съобщава още на официалния сайт на областта.

Смята се, че медта върху мумиите (възрастният е бил обвит в медни листове, а бебето било покрито с малки фрагменти от меден казан) е използвана заради антимикробните ѝ свойства, за да запази телата от разлагане. За запазването на телата, които се предполага, че са на около 1300 години, е допринесла и постоянната ниска температура на тези сковани от студове замръзнали земи.

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация

Древните останки "са били разположени в посока строго север-юг, с краката към реката" — обяснява Александър Гусев, ръководител на експедицията и старши научен сътрудник в Центъра за арктическите изследвания. По-голямата от двете мумии е приблизително 170 см, което предполага, че е на възрастен, а детето е на не повече от шест месеца, според експертите, съобщава Siberian Times.

Археолозите са се натъкнали на мумиите в средновековния некропол "Зелени Яр" близо до полярния кръг и недалеч от брега на Карско море в Северния ледовит океан. Ето защо не е изненадващо, че средната годишна температура на тази област е - 5.72° C.

Археологическият комплекс до селището Зелени Яр е открит през 1997 г. по време на работата на руско-американска експедиция от проекта "Живият Ямал".

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация

Екипът се страхувал да развие останките на място от страх, че може да наруши целостта им, да повреди телата и да влоши състоянието на тъканите, заявява антропологът Евгения Святова от Центъра за защита на исторически и културни паметници. Те били внимателно извадени от замръзналата земя и транспортирани към до Института в град Тюмени.

Двете мумии ще бъдат изследвани в лаборатория, където ще се извършат серия от хистологични, паразитологични, палео-ДНК тестове, съдебен и исторически анализ. На двата обекта ще бъде направена компютърна томография, която ще покаже степента на запазеност на останките и наличието на погребални ритуални артефакти. Изследователите по проекта се надяват да представят своите заключения на конференция в Салехард по-късно тази година.

Възрастта на останките все още не е потвърдена. Но за мястото на разкопките е известно, че е било най-активно през Средновековието около 13-ти век. Телата са най-новата находка от поредицата открити останки на мумии, по време на археологическите разкопки на Зелени Яр през последните 20 години. Между 2013 г. и 2017 г. изследователи са се натъкнали на 47 погребения. Всички погребани са били облечени в кожи на различни животни: елен, самур, росомаха, бобър, куче, лисица.

В пространството между гробовете са намерени бронзови (медни) котли с нарочно отстранени дъна, сребърни бижута и прибори от сребро и бронз. Учените са установили, че всички те идват от Персия (на около 6000 км) и Волжка България на около 2000 км, в района на днешен Казан. Връзката между тази сибирска цивилизация с Персия и Волжка България е неизвестна, но с малко късмет, някой ден, по-нататъшна работа на археолозите ще я обясни някой ден.

Откриха мумии от тайнствена арктическа цивилизация


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рекия

    16 2 Отговор
    Божо Димитров ще обясни всичко
  • 2 Контра

    5 13 Отговор
    ТУКА 10000 Г ПРЕДИ ТЯХ СА СЕ КЪПАЛИ В ЗЛАТО. ЯВНО ТУЙ СА НЯКВИ ОТРИТНАТИ ОПОЗИЦИОНЕРИ Я ПАТРИОТИ Я АТАКИСТИ.
  • 3 Гост

    6 0 Отговор
    ее браво на Миленчето граматически издържано!!!
  • 4 ДДД

    9 5 Отговор
    цигани бе не ги слушайте
    преди е нямало изкупувателни пунктове
    крадът жица
    и се погребват с нея
    какво да я правят?
  • 5 Vasik Atanasova

    6 2 Отговор
    никой не знае нищо
    само догатки

    Коментиран от #6

  • 6 Васко Атанасов

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Vasik Atanasova":

    Васке ма , пише се догаДки . Бягай да си доучиш и тогава ръси акъл по форумите !!!
  • 7 Мемфис

    2 2 Отговор
    Ей така ще изглежда и мумията на Ленин след 100 год, захвърлена някъде в сибир!