25 Юли, 2017 11:09 2 547 0

Ухапване от котка убило жена

  • котка-
  • болест-
  • кърлеж-
  • лаймска болест

Японка умряла от болест, пренасяна от кърлежи и прихваната от бездомна котка.

Ухапване от котка убило жена. Това обявиха от японското министерство на здравеопазването. Оттам уточниха, че жената е била на около 50 години и е решила да помогне на недохранено улично коте, в резултат на което е била ухапана.
Десет дни по-късно японката, чието име остава неизвестно, умира от тежка треска със синдрома на тромбоцитопения (СФТС). Това е сравнително нова инфекциозна болест, преобладаваща в Китай, Корея и Япония.

Основните клинични симптоми включват повишена температура, повръщане, диария, множествена органна недостатъчност, тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити), левкопения (нисък брой на белите кръвни клетки) и повишени нива на чернодробните ензими.


Лекарите не намерили ухапване от кърлеж по тялото на жертвата, затова заключили, че инфекциозната болест е била пренесена чрез ухапването на котката.

Според японските медии СФТС е възникнала за пръв път през 2013 г. Смята се, че болестта има процент на фаталност, вариращ от 12% до 30% в някои области.

Японското министерство по здравеопазване предупреди хората да бъдат внимателни, когато са в контакт с животно в лошо състояние.

За справка:

В световен мащаб ухапването от кърлежи е най-често свързвано с предаването на лаймска болест, която може да доведе до много фатални последици, включително смърт, ако не бъде лекувана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА