Last news in Fakti

30 Август, 2017 20:00 3 008 6

6 ужасни навика, които сриват самочувствието ни

  • увереност-
  • навици-
  • самочувствие-
  • вреда-
  • полза-
  • срив-
  • време-
  • провал-
  • успех-
  • живот-
  • цена
6 ужасни навика, които сриват самочувствието ни - 1

Има лоши навици, които психолозите по цял свят борят, като например да говориш зле за себе си или да си преговаряш собствените несгоди преди лягане. Те ни карат да се чувстваме несигурни и нещастни. Тук създадохме списък с тези грешки, които ни карат да се съмняваме в себе си

1. Сравняваме се с други хора
Склонни сме да сравняваме най-лошите си черти с най-добрите такива, които виждаме у другите, забравяйки че всеки е уникален по свой си начин.
Сравнявай днешното си аз само с миналото си аз и се учи, вместо да правиш паралели. Вдъхнови се, не се дразни.

2. Виждаме само препятствията вместо възможностите

Всички трудности, които трябва да преодолеете, за да постигнете целите си, са само слабо извинение да не правите абсолютно нищо по въпроса.
Няма неуспехи, само ценен опит. Провалът е причина да промените подхода си, не да се откажете нацяло от целта си.

3. Мислите си, че няма по-добър от вас
Неспособността да предадете работата си на някой друг, защото ще се справи зле, както казват психолозите, е страх от несигурност и тенденция за контрол върху всичко.
Да предадете задача на някой друг е знак за сигурност и не винаги това се отнася до работата. Да оставите съпруга си да напазарува без да го контролирате също попада в тази категория. Освободете се от всички отговорности, които само носят тежест.

4. Търсите одобрението на други хора
Един неуверен човек винаги ще търси одобрението на околните, без да осъзнава, че това гонене на оценка няма да му донесе удовлетворение. Всяка критика би се равнявала на края на света за него.
Научете се да осъзнавате сами колко сте ценни. Станете най-добрият си приятел.

5. Губите времето си с безполезни забавления
Ако удавите провалите си в шопинг или безкрайно гледане на телевизия, просто губите време и енергия, които можете да инвестирате в израстване.
Превърнете негативните чувства в енергия, с която да промените живота си. Учете, творете, създавайте нови идеи в сферите, които ви интересуват и бързо ще промените нещата.

6. Обръщате твърде много внимание на предишни провали
Да се задържате върху миналите си грешки и какъв загубеняк сте били преди десетина години няма да ви направи по-самоуверени.

Приемете факта, че сте направили най-доброто от себе си при онези обстоятелства. Анализирайте прогреса, който сте постигнали от тогава. Покажете си малко любов и симпатия. Бъдете сигурни, че хората отдавна са забравили за грешките ви, защото най-много от всичко те мислят за самите себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    7 0 Отговор
    Хубава статия.- Благодаря!
  • 2 Радо

    1 2 Отговор
    Имам отвратителния навик да си бъркам у носЪ, докато карам кола, даже и градско...но не бих казал, че ми срива самочувствието.

    Коментиран от #3

  • 3 ОлакеБолаке

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Ето затова и още някои подобни навици с ръчичката, и преъстчетата,не искам да се ръкувам при поздрав! ..Мхм...
  • 4 Факт

    2 1 Отговор
    Изобщо , няма как да се вълнувам от одобрението на околните...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 лапнимуха

    1 0 Отговор
    Тривиални глупости! Всичките тези твърдения са верни, но само в определени случаи. Точно обратните на тях твърдения са също верни в други определени случаи. Тънкостта е да прецениш точно ситуацията. За съжаление не е възможно да се формулират простички универсални мъдрости за правилен начин на живот. Налага се постоянно да анализираме собствения си опит и да се "заслушваме" непредубедено, но и критично, в чуждия.