Last news in Fakti

25 Декември, 2011 14:06 965 1

Санта Клаус бил нюйоркчанин

  • санта клаус-
  • коледа

Приказният герой бил измислен през 1822 г. от учител по литература

Прието е да се смята, че родината на Санта Клаус е Лапландия. Но от Нюйоркското историческо дружество твърдят, че в действителност този приказен персонаж е... американец.

„Въпреки популярната легенда, че „историческите корени” на Санта Клаус ни отвеждат към Северния полюс, всъщност той се е появил на бял свят в Ню Йорк. Той е измислен през 1822 г. в навечерието на Коледа от преподавателя по литература Клемент Кларк Мур, който написва за своите шест деца стихотворна приказка с главен герой Свети Николай – покровителят на холандските заселници в Ню Йорк, носещ тогава името Нов Амстердам”, поясняват от Дружеството. Впоследствие Свети Николай е „американизиран”, превръщайки се в Санта Клаус.

В стихотворението на Мур Санта Клаус с торба с играчки се появява в нощта преди Коледа и се спуска по комините, за да остави играчки за децата пред камината. Санта е „забавен дебелак”, приличащ на елф, който обикаля с шейна с осем елена.

Мур не е смятал да публикува своето съчинение, но един от приятелите му отнася текста на стихотворението във вестник в малкото американско градче Трой в щата Ню Йорк, който го отпечатва в навечерието на Коледа през 1823 г. Стихотворението моментално става популярно из цялата страна и Санта Клаус става известен на милиони американци.

За по-нататъшната му популяризация способства серията от политически карикатури и забавни рисунки за деца, нарисувани от знаменития американски художник Томас Наст за изданието „Харпър уикли”, започвайки от 1863 г. В своите рисунки Наст подробно описва бита на Санта Клаус. Например той за пръв път посочва, че Санта живее на Северния полюс и има специален бележник, в който записва постъпките на добрите и лошите деца.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капитен

    0 0 Отговор
    неее Македонец е